Locaties.

Op tien prachtige locaties in het Amersfoortse Stadshart vind je van 16 september tot en met 16 november exposities die uitnodigen om net even langer bij stil te staan en om vooral door te kijken. De exposities op deze IN-locaties zijn samengesteld door de organisatie van 033Fotostad. De openingstijden van deze exposities zijn zoveel als mogelijk op elkaar afgestemd, zodat je in alle rust een dagje (of meerdere dagen) 033Fotostad kunt doen. Mooie en veelzijdige fotografie tref je tevens op enkele OFF-locaties, de organisatie omarmt de lokale initiatieven om aan te sluiten bij het hoofdprogramma.


Klik op een locatie of scrol naar beneden voor meer informatie over de IN-locatie.

Grand Café Hemels Sint Aegtenkapel Galerie de Ploegh Hofje De Armen de Poth Langestraat Sint Joriskerk Onze Lieve Vrouwetoren FOTOexpo202 BlindEet De Mariënhof Het Eemhuis 't Nonnetje 't Filmhuys Riposo Grand Café Halewijn Hoog Vuur De Vereeniging Scheepshotel Vita Nova Hotel De Tabaksplant Theater Film Cafe De Lieve Vrouw FotoCollectief Breestraat Frame.de.Galerie Galerie Absoluut Boekhandel Veenendaal Het Lokaal Amicitia Food Village Restaurant Sloop Son of a Croque Scholen in de Kunst


1 Sint Aegtenkapel.


G

elaagde portretten
Tien portretfotografen met een eigen handtekening presenteren ieder twee portretten naar keuze, en lichten hun werkwijze toe. De geportretteerden vertellen hoe deze beelden naar hun idee tot stand gekomen zijn, wat zij wilden laten zien en wat zij wellicht verborgen probeerden te houden voor de camera. Zo is deze expositie meer dan een verzameling portretten, maar wordt de kijker uitgenodigd om kennis te nemen van het ontwerpproces. In dit filmpje geven enkele fotografen een toelichting over dit ontwerpproces.

Rob Acket, Saskia Aukema, Laura Hospes, Keke Keukelaar, Carla Kogelman, Jolanthe Lalkens, Alex ten Napel, Mardoe Painter, Sander Troelstra en Oscar Voch.

LET OP!! Vanwege verhuur gesloten op zaterdag 8 en vrijdag 14 oktober.
Donderdag t/m zondag 13:00 – 17:00 uur.
Sint Aegtenkapel, 't Zand 37, 3811 GB Amersfoort
De bar van de Sint Aegtenkapel is gedurende de expositie geopend voor een drankje.
Entree Sint Aegtenkapel: € 2,-
www.sintaegtenkapel.nl

 • 1.-Sint-Aegtenkapel-Rob-Acket
 • 1-sint-aegtenkapel-saskia-aukema
 • 1.-Sint-Aegtenkapel-Laura-Hospes
 • 1-sint-aegtenkapel-keke-keukelaar
 • 1-sint-aegtenkapel-carla-kogelman
 • 1.-Sint-Aegtenkapel-Jolanthe-Lalkens
 • 1.-Sint-Aegtenkapel-Alex-ten-Napel
 • 1.-Sint-Aegtenkapel-Mardoe-Painter
 • 1-sint-aegtenkapel-sander-troelstra
 • 1-sint-aegtenkapel-oscar-voch


2 Galerie de Ploegh.


S

chuilplaats
Een moment op een plek waaraan je je kunt laven. Geen grootse overweldigende zaken maar eenvoudige alledaagse dingen. Het geluid of de geur of dat wat je ziet roept misschien een herinnering op, het kan je troosten. Schoonheid zit meer in de waarneming dan het object zelf.

Marie-Louise Dooijes, Harry Dukker, Ron Jagers en Rob Steenhorst.

Woensdag t/m vrijdag 11:00 – 17:00 uur, zaterdag 11:00 – 16:00 uur en zondag tijdens de KunstKijkRoute.
Coninckstraat 58, 3811WK Amersfoort
Naast deze foto expositie is in de galerie gelijktijdig ook een andere expositie, die te bezoeken is gedurende de openingstijden.
www.deploegh.nl

 • 2.-De-Ploegh-Marie-Louise-Dooijes
 • 2-de-ploegh-harry-dukker
 • 2-de-ploegh-ron-jagers


3 Hofje De Armen de Poth.


H

ofleven: wonen in De Poth
Een inkijkje in het unieke, eeuwenoude hofje De Armen de Poth, vol van historie en verhalen. Dwaal door de sfeervolle tuintjes. Ontdek portretten van gewone en tegelijkertijd bijzondere bewoners van deze historische plek. Ontmoet de mensen van het hofje via tijdloze zwart/wit portretten en treffende citaten.

Willem Wernsen.

Dagelijks van 9:00 uur tot zonsondergang (met inachtneming van de privacy van de bewoners). Toch raden wij u aan deze expositie op donderdag, vrijdag of zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur te bezoeken.
Hofje De Armen de Poth, Pothstraat 16, 3811 JL Amersfoort

www.armendepoth.nl

 • 3.-Armen-De-Poth-Willem-Wernsen-1
 • 3.-Armen-De-Poth-Willem-Wernsen-2


4 Langestraat.


G

ecanceld
Ondanks de inspanningen van alle betrokkenen, is het niet gelukt toestemming te verkrijgen voor het realiseren van dit project.

 • 4-langestraat-arie-cijfer
 • 4-langestraat-nienke-gorter
 • 4-langestraat-riekje-hoffman
 • 4-langestraat-klaas-van-huizen
 • 4-langestraat-sabine-keijzer
 • 4-langestraat-peter-putters
 • 4-langestraat-cees-wouda


5 Sint Joriskerk.


O

p de vlucht
Deel 1 van deze dubbelexpositie is een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog: “Groote oorlog in grote lijnen’. De 25.000 inwoners van Amersfoort in 1916 vingen 19.000 Belgische vluchtelingen op. Met deze expositie wordt dit herdacht.
Deel 2 wordt gevormd door de meest treffende beelden die in 2015 gemaakt zijn van het actuele vluchtelingenvraagstuk. In dit deel van de expositie zijn beelden opgenomen van Warren Richardson, de Australische fotograaf die in 2015 de World Press Photo won, en van de Amersfoortse fotograaf Jaco Klamer.

Jaco Klamer en Warren Richardson.

Dinsdag t/m zaterdag 11:00 – 17:00 uur en zondag 14:30 – 17:00 uur.
Sint-Joriskerk, Hof 1, 3811 CJ Amersfoort
Entree Sint Joriskerk: € 1,-
www.verhuurjoriskerk.nl

LET OP: deze expositie is te bezichtigen t/m zondag 30 oktober.

 • 5-sint-joriskerk-groote-oorlog
 • 5.-Sint-Joriskerk-Jaco-Klamer
 • 5.-Sint-Joriskerk-Warren-Richardson


6 Onze Lieve Vrouwetoren.


R

uth, in een ander licht
De Nederlandse fotograaf Sander Troelstra (40) en de uit Iran gevluchte fotograaf Mujtaba Jalali (24) laten zich inspireren door een lied over Ruth. Deze jonge vrouw verlaat huis en haard om zich te vestigen in een nieuw land. Zanger Stef Bos schreef een moderne versie van dit eeuwenoude verhaal over migranten en zette het op muziek. De expositie bestaat uit zes grote, indringende portretfoto’s.

Mujtaba Jalali en Sander Troelstra.

De expositie is vanaf zondag 13 november gesloten!
Onze Lieve Vrouwentoren, Krankeledenstraat 30, 3811 DE Amersfoort
Het thema van de expositie is de huidige vluchtelingenproblematiek. De locatie is daarvoor zeer geschikt. Op de grote bronzen toegangsdeur van de Onze Lieve Vrouwetoren heeft kunstenaar Eric Claus in 2014 een iconografische voorstelling gemaakt van de blauwe Madonna. Zij neemt vluchtelingen mee onder haar mantel om ze te beschermen.
www.onzelievevrouwetoren.nl
Met speciale dank aan:      

 • 6-olv-toren-mujtaba-jalali
 • 6-olv-toren-sander-troelstra


7 FOTOexpo202.


S

loop in beeld & Palestina anders belicht
Tijdens Amersfoort fotostad 2016 zijn er twee unieke exposities te zien.
Van 16 September t/m 15 Oktober "Sloop in beeld - Meanderende Herinneringen" en van 16 Oktober t/m 16 November "Palestina anders belicht"

Fotocollectief CoCoNuts (Nico Brons, Cees de Vries, Cees Wouda), Elias Halabi, Klaas van Huizen en Vivien Sansour.

Vrijdag t/m zondag 13:00 - 17:00 uur.
FOTOexpo202, Mooierstraat 23, 3811 EB Amersfoort
In de etalage zijn foto's van de jubileumexpositie van 80 jaar Fotokring Eemland te zien.
www.fotoexpo202.nl

S

loop in beeld – Meanderende Herinneringen

Twee gebouwen vol met herinneringen, de voormalige ziekenhuislocaties St. Elizabeth en De Lichtenberg. De verlaten gebouwen zijn mei tot juli 2015 van binnen uitvoerig gefotografeerd, leeg, desolaat, maar toch nog o zo herkenbaar. De medewerkers hebben in de laatste weken hun herinneringen op de wanden achtergelaten.

In 2016 gaan de gebouwen verdwijnen, maar ze leven voort omdat de materialen zorgvuldig en duurzaam worden weggehaald om te worden hergebruikt. In het vervolg van het fotoproject willen fotografen de sloop en het hergebruik in beeld brengen zodat dat de ziekenhuizen niet zullen worden vergeten.

Fotocollectief CoCoNuts (Nico Brons, Cees de Vries, Cees Wouda).

P

alestina anders belicht

De foto expositie Palestina anders belicht toon het “gewone” dagelijkse leven van de Palestijnse bevolking, en de worsteling van hun bestaan met name voor de Palestijnse boeren op de bezette Westbank Palestina.

De boeren en de problemen die zij ondervinden o.a. door intimidatie van de kolonisten, grondonteigening, beperkte drinkwater voorziening, langdurende en uitzichtloze vergunning procedures. De foto’s zijn gemaakt door de drie fotografen met elk hun visie in en rond Betlehem, Jericho, Hebron en Jerusalem.

De 2 gerenommeerde Palestijnse fotografen Elias en Vivien wonen en werken op de Westbank, zij exposeren hun fotowerk wereldwijd. Elias Halabi is ook aanwezig bij de opening van deze expositie. Klaas van Huizen exposeerde vorig jaar Oktober, in Bethlehem en maakte een fotoreportage van de olijfoogst “Palestijnse boeren”.

Elias Halabi, Klaas van Huizen en Vivien Sansour.
 • 7.-FOTOexpo202-Nico-Brons
 • 7.-FOTOexpo202-Cees-de-Vries
 • 7.-FOTOexpo202-Cees-Wouda
 • 7-fotoexpo202-elias-halabi
 • 7.-FOTOexpo202-Klaas-van-Huizen
 • 7-fotoexpo202-vivien-sansour


8 De Mariënhof.


E

igen stijl
Zoals een handtekening bij een persoon hoort, zo zijn foto’s de handtekening van de fotograaf. De tentoonstellingen in de Mariënhof laten persoonlijke fotografische stijlen zien. Krachtige beelden, beelden die je pakken en die je dwingen en verleiden langer te kijken en steeds weer nieuwe dimensies te ontdekken. Wie nieuwsgierig is spoedt zich naar het stadsklooster van Amersfoort.
De Mariënhof heeft met haar 500 jaar rijke geschiedenis vele doelen gediend. Zo diende het als klooster, weeshuis, culinair museum, restaurant met Michelinster en sinds een paar jaar als sfeervolle evenementenlocatie. Van donderdag t/m zondag kunt u de tentoonstelling 's middags combineren met een bezoekje aan wijnbar Zuster Margaux; een bar met heerlijke wijnen en dagverse streekproducten voor de fijnproevers!

Diana Beekvelt, Mattijn Franssen, Wil Geradts, Carla Kogelman, Bram Petraeus en Heleen van Tilburg.

Maandag t/m vrijdag 11:00 – 17:00 uur, zaterdag en zondag 12:00 – 17:00 uur.
De Mariënhof, Kleine Haag 2, 3811 HE Amersfoort
Ingang De Mariënhof aan de Stadsring, via het witte hek.
www.marienhof.nl

 • 8.-Marienhof-Diana-Beekvelt
 • 8.-Marienhof-Mattijn-Franssen
 • 8.-Marienhof-Wil-Geradts
 • 8.-Marienhof-Carla-Kogelman
 • 8.-Marienhof-Bram-Petraeus
 • 8.-Marienhof-Heleen-van-Tilburg


9 BlindEet.


E

en fotografische smaakexplosie
Voor deze expositie zijn 12 bekende Nederlanders geïnterviewd aan de hand van hun eetgewoonten en favoriete gerechten. Dit levert een fascinerend geschreven profiel op . Een profiel dat fotograaf Rob Acket en topkok Marco Blok inspireert tot een fotografische smaakexplosie.

Marco Blok maakt in deze BlindEet bij iedere geïnterviewde een gerecht, van amuse tot dessert, zonder te weten wie het is. Rob Acket fotografeert niet alleen de culinaire kunstwerken van sterrenkok Marco, maar ook de 12 bekende Nederlanders. Aan de bezoeker de vraag, welk gerecht hoort bij welke persoon...

Op 4 zondagmiddagen kunt u reserveren voor de BlindEet en genieten van wat de topchef u voorzet.

Rob Acket

Maandag t/m vrijdag 11:00 – 17:00 uur, zaterdag en zondag 12:00 – 17:00 uur.
De Mariënhof, Kleine Haag 2, 3811 HE Amersfoort
Ingang De Mariënhof aan de Stadsring, via het witte hek.
www.marienhof.nl | bloksrestaurant.nl

 • 9-rob-acket-stilleven-ingredienten-gerecht-govert-schilling
 • 9-rob-acket-govert-schilling


10 Het Eemhuis.


L

a(n)ding
Pal naast de historische binnenstad ligt het Eemplein, in 2016 toneel van The Passion, met zijn markante Eemhuis, waarin Kunsthal KadE, Bibliotheek, Scholen in de Kunst en Archief Eemland zijn gevestigd.

Het Eemhuis biedt gedurende 033Fotostad onderdak aan vier zeer uiteenlopende landschapsfotografen. Ieder van hen daagt de bezoeker uit om stil te staan bij de beelden. Verder te kijken dan de eerste indruk.

René Dissel, Feike Faase, Jeroen Jazet en Fleur Wiersma.

Maandag t/m vrijdag 09:00 - 21:00 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en zondag 13:00 - 17:00 uur.
Het Eemhuis, Eemplein 71-77, 3812 EA Amersfoort

 • 10.-Eemhuis-Rene-Dissel
 • 10.-Eemhuis-Feike-Faase
 • 10.-Eemhuis-Jeroen-Jazet
 • 10.-Eemhuis-Fleur-Wiersma