exposities.geweest

2019

 • Zondag 29 december 14.30 uur EYE OPENER - Actieve kunstenaars op leeftijd in de hoofdrol.
  Leven toevoegen aan de dagen werkt beter dan dagen toevoegen aan het leven. 033Fotostad denkt dat het waar is, neemt de proef op de som en nodigt stadgenoten op leeftijd uit als actieve hoofdrolspeler. De senior zelf aan zet op zondagmiddag 29 december vanaf 14.30 in het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort. Een EYE OPENER.

  Kedo Ernee (85), Jan Hinfelaar (84) en Atze Haytsma (90) zijn de boegbeelden in dit experiment. Zij hebben hun sporen verdiend op het gebied van de fotografie, beeldende kunst en poëzie, zijn trots op hun werk en elke dag actief in de weer met camera, beitel en woord. Ze willen hun kijk op de wereld en de kunsten graag delen met jonge fotografen. Linda van den Berg, Ellen Kolff en Jacco Oskam namen de handschoen op en gingen de afgelopen weken met hen in gesprek. Met open oog en oor, camera in de aanslag.

  Op zondagmiddag 29 december vragen we de duo’s waartoe de ontdekkingsreis heeft geleid. Foto’s en filmbeelden zetten de gesprekken luister bij. U bent van harte welkom. Aanvang 14.30 uur.
  Tussen 16 en 17 uur is er een nazit met Jazzduo Smit en de Boer (Eline Smit en Peter de Boer) met een hapje en drankje.

 • Zondag 22 december 16 uur - Lazy Sunday Live Music
  Rendez Vous (franse chansons)

 • Donderdag 19 december 20 uur - Fotografencafé [inloop vanaf 19.30 uur]

 • Zondag 15 december - Lazy Sunday Live Music
  13:30 - 15:00 uur
  • Muziekimprovisatie op de SoundStone door beeldhouwer Niek Wittebrood, multi instrumentalist Tejo de Heij en de Fruitcompanie uit Alkmaar o.l.v. Jelle Bouwhuis.
  • Eigen werk van de Fruit Companie met Jelle Bouwhuis, gitaar en elektronica, Felix Hoogenboom, zang en tekst, Thijs Fatels, percussie en effecten.
  15:30 uur
  • Sander van der Horn (folkpop/rootsmuziek).

 • Foto credits: Maroussia Prignot and Valerio Alvarez

  Vrijdag 13 december (opening om 16.00 uur) t/m zondag 19 januari 2020 - FotoFinish
  Internationale expositie met werk van talentvolle fotografen uit de lichting 2018 en 2019 - in samenwerking met het Fotomuseum Antwerpen.
  Opening door Stef van Breugel, directeur Museum Hilversum.

  Siomara van Bochove - Bo Borkus - Elena Aya Bundurakis - Bertrand Cavalier - Rosemary Dekker - Ulla Deventer - Andres Pardo Iannini - Katarina Juricic - Lisa Kruiver - Renée Stravers - Ann Vincent - Jeroen de Wandel - Maroussia Prignot & Valerio Alvarez

  Deze fotografen zijn in Nederland of België recent de finish van hun beroepsopleiding met succes gepasseerd. Door familiebanden of werk onderhouden zij vaak intensieve relaties met tal van andere landen. Zij zijn gekozen vanwege het opvallende karakter van hun werk: het concept van waaruit zij werkten, de uitwerking van hun beelden, de gebruikte technieken en hun vakmanschap. De gemeenschappelijke noemer van deze selectie is diversiteit. Zij zijn duidelijk gefascineerd door uiteenlopende maatschappelijke thema’s. Ook de gebruikte technieken zijn heel divers.

  De Belgische deelnemers behoorden tot de .tiff selectie 2018 van het FOMU (Fotomuseum Antwerpen). Zij zijn gekozen omdat de selectiecommissie van het FOMU vond dat zij vanwege hun werk steun verdienen om zich verder te ontwikkelen.

 • Donderdag 12 december om 18.30 uur Theatervoorstelling De Stad Speelt VALS
  De familie Rietveld nodigt je uit voor een heerlijk drie gangen diner. Improvisatietheater geïnspireerd op de fototentoonstelling in het Rietveldpaviljoen.
  UITVERKOCHT!

 • Zondag 8 december 16 uur - Lazy Sunday Live Music
  WestCoast vertolkt liedjes met zonnige feelgood groove in een acoustic vibe van onder andere Michael MacDonald, The Eagles en Christopher Cross. Line up: Steffen de Wolff (gitaar en zang), Jurrie Zaat (gitaar), Percy Huijer (bas) en George Pelupessy (percussie).

 • Foto credits: Calhoun Smith

  Zondag 8 december 15 uur - Finissage exposities Wereldbeelden en ZoomIn I en II

  De laatste dag dat je de exposities ZoomIn en Wereldbeelden kunt zien. En dat moment laten we niet ongemerkt voorbij gaan! Tussen 15.00 en 16.00 uur vertellen de samenstellers van de exposities en de fotografen over hun werk. Hoe gaat het maken van een expositie eigenlijk in z'n werk? Hoe selecteer je foto's? En waarom maakten de fotografen juist déze foto?

  • Peter Putters en de workshopdeelnemers van zes basisscholen over Fotografen-in-de-dop.
  • Remko Schotsman over de keuze voor de fotografen van ZoomIn I: Saskia Boelsums, Mattijn Franssen, Gerda Kalmann, Calhoun Smith en Jolanthe Lalkens.
  • Tom Meerman en een aantal inzenders over de selectie uit 162 inzendingen voor de tweede fase van ZoomIn en de motivatie bij de keuze.
  • Raymond Rutting met toelichting bij foto’s in het overzicht van 20 jaar fotojournalistiek bij ANP, Volkskrant en National Geographic.
  • Koen Steenbergen en Hans van Helden tonen filmbeelden over de inrichting van het Rietveldpaviljoen onder de noemer UpGrade.

  Een uitgelezen - allerlaatste! - kans om nog eens langs de exposities te lopen. Wethouder Koser Kaya spreekt het slotwoord bij deze bijeenkomst. 

 • Dinsdag 3 december om 20.00 uur Entree € 5,-
  Lezing Fotokring Eemland met gastspreker Hans Wilschut.

  Hans Wilschut reist als een urban explorer door het stedelijke landschap en zijn onderzoek brengt hem op plekken die meestal aan het oog zijn onttrokken.
  Hans Wilschut was dit jaar te zien in Kunsthal KAdE en Museum Flehite. Hij maakte de foto’s bij de schilderijen van de expositie Maestro van Wittel.

 • Zondag 1 december 16 uur - Lazy Sunday Live Music
  Tim Kamphuis (singersongwriter/pop)

 • Woensdag 27 november om 20.00 uur Theatervoorstelling VOF De Kunst, ‘De Tranen van Amelie’, geïnspireerd op de tentoonstelling Wereldbeelden.

  Een mix van theater, muziek en verhalen in het Rietveldpaviljoen.
  Raymond Rutting is al 35 jaar fotojournalist (Volkskrant, National Geographic, ANP) en was getuige van wereldgebeurtenissen als de tsunami in Sri Lanka en de val van het Roemeens communisme. Samen met o.a. Nol Havens (VOF De Kunst) maakte hij een aangrijpende theatervoorstelling over zijn carrière en over het leven.

  De voorstelling voert onder andere langs de bossen op de Veluwe, de opgedroogde meren in Afrika en het blauwe Antarctica. Er vinden ontmoetingen plaats met presidenten (wat deed Rutting in het washok van Tony Blair?), maar ook met ‘gewone mensen’ met bijzondere verhalen. De beelden uit het oeuvre van Rutting worden nog intenser door de muziek van Nol Havens, Johan Hendrikse en Eric van der Westen. Aan de hand van nieuws-, portret- en reisfoto’s die worden gecombineerd met persoonlijke verhalen wordt teruggeblikt op het verleden en vooruitgekeken naar de toekomst. De makers willen de kijker met De tranen van Amelie ontroeren, verrassen en verbazen.

  Kaarten à  €15,- zijn verkrijgbaar via Theater De Lieve Vrouw.

  De expositie ‘Wereldbeelden’ (van 8 november tot 8 december in het Rietveldpaviljoen) wordt door Amersfoort Fotostad in samenwerking met o.a.  Theater De Lieve Vrouw georganiseerd.
  In het theatercafé van De Lieve Vrouw zijn ook vier beelden uit de expositie te bezichtigen.

 • Zondag 24 november 16 uur - Lazy Sunday Live Music
  Hannie Donker (folk en soul)

 • Zondag 17 november 15.00 uur een nieuwe editie van Sluitertijd
  Een beeldend kunstenaar, een pianist en een kunstschilder zijn gekoppeld aan een fotograaf en starten een creatief project.We zien en horen alles over de ontstane chemie tijdens de samenwerking. Een inspirerende middag met goede gesprekken, muziek en een glaasje op een prachtige locatie.
  Fotografe Aylin van den Houten werkte samen met pianist Michiel Buursen: zij bemachtigden de sleutel van een bijzondere plek.
  Fotograaf Bert van den Broek en kunstschilder Renso Tamse delen een favoriet onderwerp: Wildlife.
  Fotografe Nancy Bos-Hoving en beeld kunstenaar Mathieu Klomp gingen aan de slag met 2 containerzakken gevuld met plastic uit de Spaanse landbouw.

  Exposerend Volkskrantfotograaf Raymond Rutting is op bezoek in de Sluitertijd huiskamer en gaat in gesprek met beeldhouwer Hannah Blom. Ron Jagers, kunstenaar en performer, is op 17 november de gespreksleider.

 • Donderdag 14 november 16.00 uur opening foto-expositie ZoomIn II
  Fotografen reageren op foto’s van fotografen Saskia Boelsums, Cas Oorthuys, Gerda Kalmann, Mattijn Franssen, Calhoun Smith of Jolanthe Lalkens die die nu exposeren als ZoomIn I.
  Gastcurator Tom Meerman stelde de selectie samen.
  ZoomIn I & ZoomIn II zijn tot 8 december te bezichtigen.

 • Zondag 10 november van 13.00 tot 16.30 uur lancering boek ‘Amersfoort in columns’ van voormalig stadsdichter Nynke Geertsma.

 • Vrijdag 8 november (opening om 16.00 uur) tot zondag 8 december
  Overzichtsexpositie Wereldbeelden van Volkskrantfotograaf Raymond Rutting.
  Amersfoortse kunstenaars Hannah Blom, Niek Wittebrood, Linda Verkaaik (Galerie De Ploegh), Carolien Magnus, Suzanne Kompaan, Leonore Dorigo (Galerie Absoluut) en Evelien Spoelder, Lia Kok, Susan Koopman en Hans van Berkel exposeren passende objecten van divers materiaal bij de foto’s van Rutting. Het boek Wereldbeelden is in het paviljoen te koop tijdens de tentoonstelling.

 • Tot 8 december is op de bovenverdieping de foto-expositie ZoomIn I te zien met werk van Saskia Boelsums, Cas Oorthuys, Gerda Kalmann, Mattijn Franssen, Calhoun Smith en Jolanthe Lalkens.
  Fotografen zijn uitgenodigd om op hun werk te reageren. Gastcurator Tom Meerman stelt een selectie samen voor ZoomIn II; vanaf donderdag 14 november (opening om 16 uur) te zien.

 • Elke zondagmiddag tussen 12 en 17 uur is het Lazy Sunday
  Een exposerende fotograaf is in het paviljoen aanwezig en gaat met bezoekers in gesprek. De week wordt vanaf 16.00 uur afgesloten met live muziek.

bekijk wat je gemist hebt

2023