exposities.
Van donderdag tot en met zondag zijn er wekelijks veel exposities en activiteiten in het Rietveldpaviljoen.
Openingstijden: donderdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00 uur.
De meeste exposities hebben een uitgebreid nevenprogramma.
Check de site regelmatig voor aanvullingen en/of wijzigingen.
Voor sommige bijzondere activiteiten dient apart gereserveerd te worden.
nu te zien • verwacht
De expositie ‘Rebels en Onbegrensd’ bestrijkt ruim zestig jaar grafisch ontwerp van Henrik Barends (Amsterdam 1945). De tentoonstelling geeft een tijdsbeeld vanaf de start van Henriks vormgeving in de jaren ’60 en ‘70 tot heden en toont zijn ontwikkeling gedurende deze zes decennia. Ook al lijkt het einde van zijn carrière in zicht, Henrik ontwerpt nog elke dag. Ook deze expositie heeft hij zelf vormgegeven, samen met zijn zakelijke en levenspartner Anneke Pijnappel (Amsterdam 1949).
Centraal staan de vormgeving, de typografie en de aan de vormgeving dienstbare fotografie. Deels chronologisch en deels thematisch laat de expositie de kwaliteit en originaliteit van zijn werk zien in onder andere boekomslagen, affiches, uitnodigingen, logo’s en postzegels. Verder biedt een selectie voorontwerpen plus het uiteindelijke omslag de kijker een verrassende blik op het ontwerpproces. Het resultaat is een feest voor het oog.
Zo wordt de sfeer van de sixties en de seventies ‘’rebels en spectaculair’’ zichtbaar met grote prints. Een ander deel van de expositie toont de ontwerpen van boekomslagen voor Uitgeverij In de Knipscheer ‘de kleurrijkste uitgever van Nederland voor avontuurlijke lezers’. De ontwerpen waren soms controversieel. In 1993 weigerden tal van boekhandels de novelle ‘De palingvijver’ van Koos Dalstar in te kopen omdat ze het omslag van Henrik Barends te afstotend vonden. “Laat Barends maar poëziebundels ontwerpen, die worden toch niet verkocht…”
De expositie wordt gecomplementeerd met een (foto)boekenmarkt, bewegende filmtitels uit enkele films van Paul & Menno de Nooijer en de documentaire Groeten uit Ontwerpen (2014) van kunstenaar/filmmaker Evelyn Jansen. De film geeft een boeiend beeld van Henrik Barends en Anneke Pijnappel en al hun activiteiten.
In 1985 richtten Henrik en Anneke Uitgeverij Voetnoot op en in 2002 Galerie Baudelaire, gewijd aan hedendaagse kunstfotografie. Ze verhuisden in 1996 van Amsterdam naar Antwerpen, waar ze nog altijd wonen en werken [www.barends-pijnappel.be].
Bij de opening van de expositie wordt het oeuvreboek Graphic Adventures gepresenteerd, over leven en werk van Henrik Barends. Lex van de Haterd verzorgde de heldere, treffende inleiding.
Nevenprogramma
Weergaven navigatie
Evenement weergaven navigatie

Een expositie van beeldende kunst, fotografie, film en video-installaties geïnspireerd door baanbrekend kunstenaar David Hockney. Zijn levendige en positieve kunst inspireert en fascineert mensen over de hele wereld. Dat is te zien in de expositie waar je kunt genieten van werk van
- glaskunstenaar Marc Barreda, audiovisueel kunstenaar Frans van Viegen en de fotografen Paul van Hulzen en Mischa Keijser
- beeldend kunstenares Renée Stravers; zij werkt tijdens de expositie als ‘Artist in Residence’ bijna dagelijks aan een grote locatie-installatie. Geïnspireerd door de verlaten landhuizen in het werk van Hockney, speelt ze met de ruimtelijke verhoudingen in het Rietveldpaviljoen
- vrijetijdsfotografen in Midden-Nederland, verbonden aan de Koninklijke Fotobond
- cursisten van Scholen in de Kunst, die zich o.a. door Hockney’s iPad-tekeningen hebben laten inspireren
- diverse kunstenaars die in het speciaal ingerichte Hockney Atelier workshops gaan geven.
Wie is David Hockney?
Een Britse kunstenaar die bekend staat om zijn kleurrijke landschappen, portretten en stillevens. Geboren in 1937, begon hij al op jonge leeftijd te schilderen. In de jaren zestig verhuisde hij naar Californië, waar hij geïnspireerd raakte door de heldere kleuren en het licht. Zijn werk is experimenteel, vernieuwend en tegendraads. Hockney wordt alom beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw.
Curator Mariska Doesburg was in het Van Gogh Museum nauw betrokken bij de Hockney-expositie in 2019 en heeft geholpen deze expositie samen te stellen.

Een expositie over hedendaagse glaskunst en de werkprocessen die daarachter schuilgaan. 15 in Nederland gevestigde glaskunstenaars zijn gekoppeld aan 15 fotografen, zo ontstaan er 15 projecten. Elk project stelt het werkproces van de glaskunstenaar centraal, in de eigen stijl van de fotograaf.
De glaskunstenaars gebruiken uiteenlopende ambachtelijke en artistieke technieken zoals glasblazen aan de oven, glas in lood, glasbewerking d.m.v. een brander, brandschilderen, graveren en pâte de verre (glaspasta). De gebruikte glastechnieken kennen allen een eeuwenoude geschiedenis.
Bij de expositie worden lezingen en korte workshops geprogrammeerd die de achtergrond van hedendaagse glaskunst belichten. Deze cross-over expositie biedt een kennismaking met hedendaagse glaskunst, de werkprocessen die erachter schuilgaan en met haar makers.
