exposities.
Op de volgende feestdagen
zijn we gesloten:
- • Koningsdag donderdag 27 april
- • Hemelvaartsdag donderdag 18 mei
- • Eerste Pinksterdag zondag 28 mei
2e Pinksterdag maandag 29 mei zijn we wel geopend
Van donderdag tot en met zondag zijn er wekelijks veel exposities en activiteiten in het Rietveldpaviljoen.
Openingstijden: donderdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00 uur.
De meeste exposities hebben een uitgebreid nevenprogramma.
Check de site regelmatig voor aanvullingen en/of wijzigingen.
Voor sommige bijzondere activiteiten dient apart gereserveerd te worden.
nu te zien • verwacht
Wie was Gerrit Rietveld en wat is zijn invloed op architectuur, meubelontwerp en kunst vandaag de dag? Nergens beter dan in het Rietveldpaviljoen ‘de Zonnehof’ kunnen bezoekers antwoorden krijgen. Je maakt kennis met de betekenis van het werk van Gerrit Rietveld in het verleden, hoe het de tand des tijds doorstaat en hoe zijn werk hedendaagse ontwerpers en kunstenaars inspireert.
Collages van Cor van der Meijden, recente foto’s van Arjan Bronkhorst aangevuld met foto’s en replica’s van de Rietveldmeubelstukken van architect Ronald Willemsen (bewoner van het Rietveldpand aan de Erasmuslaan in Utrecht) en historische bruiklenen van het CollectieCentrum Nederland, zorgen voor een intense ‘aanraking’ met de gebouwen van Rietveld, zowel buiten als binnen.
Bezoekers krijgen de kans om van dichtbij meubelontwerpen van Rietveld te bekijken en hoe ze kunstenaars hebben geraakt.
Koen van Eeckhoutte uit Amersfoort geeft zijn antwoord: design met kunst om over na te denken wat meubels eigenlijk zijn. Ook is het werk van de winnaars van de ontwerpwedstrijd ‘Redesign Rietveld’ voor architectuurstudenten van de TU Delft te zien.
Natuurlijk kan De Zonnehof zelf niet ontbreken. Historische foto’s en objecten van het paviljoen lichten de waarde van dit gebouw uit. Rietveld leeft voort, soms direct zichtbaar en soms onverwacht, maar altijd verrassend en inspirerend; door rond te lopen in de Zonnehof word je eigenlijk zelf deel van de expositie.
Nevenprogramma
Weergaven navigatie
Evenement weergaven navigatie
In samenwerking met: Rietveldhuizen - VVE • CollectieCentrum Nederland • FASadE

Door de ogen van kunstenaars en ontwerpers geeft deze exposite een impressie waar onze kinderen en kleinkinderen mee te maken krijgen als de zeespiegel stijgt. Maar denk ook aan de overstromingen in Limburg in 2021 – de toekomst nadert snel. Vanuit dat vertrekpunt gaan we de expositie in: actueel en relevant.
Kunstenaars brengen van oudsher overstromingen, en het leven onder zeeniveau in beeld. Geleende kunstwerken van het CollectieCentrum Nederland en foto’s uit het Archief Eemland van de overstromingen in Amersfoort en omgeving van begin vorige eeuw, brengen watersnoodrampen dichtbij.
De installatie Welcome Below Sea Level van Monique de Vroomen vormt de aansluiting met het hart van de tentoonstelling: fotograaf en schrijver Michael Rhebergen neemt je met materiaal uit zijn boek ‘De Nieuwe Kust’ mee op reis door Nederland, langs zijn nieuwe kustlijn. Tegelijkertijd met de IJsselbiënnale in Deventer kijken we wat deze nieuwe kustlijn langs de stad Amersfoort tot aan de IJsselvallei in Overijssel voor consequenties heeft.
Bewustwording over klimaatverandering en verdroging, en acties om schone energiemaatregelen te nemen komen samen in het werk van Ap Verheggen. Zijn installaties en sculpturen laten zien hoe kunst en design kunnen bijdragen aan een leefbare toekomst.
Studenten beeldende kunst van de Hogeschool voor de Kunsten uit Utrecht hebben in 2022 meegedaan aan de Bio Design Challenge. Zij keken daarbij hoe we kunnen verduurzamen door opwarming, vervuiling en bedreigingen voor de natuur tegen te gaan. Een selectie uit de inzendingen illustreert hoe jongvolwassenen aankijken tegen klimaatverandering en wat zij aandragen als opties om het tij te keren.
Het laatste woord is ook voor de jonge generatie: Sietse van der Molen (videograaf) en Teodóra Róka (beeldend kunstenaar en curator) presenteren een kunstwerk en een bijbehorende film genaamd ‘BLUE’. Het toont een stream-of-consciousness waarin geluid, vorm en herinneringen samenkomen in verf op canvas uitsluitend in de kleur blauw. Het appelleert aan de steeds dunnere grens tussen ons en het veranderende klimaat. Het biedt inzichten, ruimte voor twijfels en ruimte voor hoop…
Nevenprogramma (in ontwikkeling, dus check de site bij regelmaat)

De expositie ‘Rebels en Onbegrensd’ bestrijkt ruim zestig jaar grafisch ontwerp van Henrik Barends (Amsterdam 1945). De tentoonstelling geeft een tijdsbeeld vanaf de start van Henriks vormgeving in de jaren ’60 en ‘70 tot heden en toont zijn ontwikkeling gedurende deze zes decennia. Ook al lijkt het einde van zijn carrière in zicht, Henrik ontwerpt nog elke dag. Ook deze expositie heeft hij zelf vormgegeven, samen met zijn zakelijke en levenspartner Anneke Pijnappel (Amsterdam 1949).
Centraal staan de vormgeving, de typografie en de aan de vormgeving dienstbare fotografie. Deels chronologisch en deels thematisch laat de expositie de kwaliteit en originaliteit van zijn werk zien in onder andere boekomslagen, affiches, uitnodigingen, logo’s en postzegels. Verder biedt een selectie voorontwerpen plus het uiteindelijke omslag de kijker een verrassende blik op het ontwerpproces. Het resultaat is een feest voor het oog.
Zo wordt de sfeer van de sixties en de seventies ‘’rebels en spectaculair’’ zichtbaar met grote prints. Een ander deel van de expositie toont de ontwerpen van boekomslagen voor Uitgeverij In de Knipscheer ‘de kleurrijkste uitgever van Nederland voor avontuurlijke lezers’. De ontwerpen waren soms controversieel. In 1993 weigerden tal van boekhandels de novelle ‘De palingvijver’ van Koos Dalstar in te kopen omdat ze het omslag van Henrik Barends te afstotend vonden. “Laat Barends maar poëziebundels ontwerpen, die worden toch niet verkocht…”
De expositie wordt gecomplementeerd met een (foto)boekenmarkt, bewegende filmtitels uit enkele films van Paul & Menno de Nooijer en de documentaire Groeten uit Ontwerpen (2014) van kunstenaar/filmmaker Evelyn Jansen. De film geeft een boeiend beeld van Henrik Barends en Anneke Pijnappel en al hun activiteiten.
In 1985 richtten Henrik en Anneke Uitgeverij Voetnoot op en in 2002 Galerie Baudelaire, gewijd aan hedendaagse kunstfotografie. Ze verhuisden in 1996 van Amsterdam naar Antwerpen, waar ze nog altijd wonen en werken [www.barends-pijnappel.be].
Bij de opening van de expositie wordt het oeuvreboek Graphic Adventures gepresenteerd, over leven en werk van Henrik Barends. Lex van de Haterd verzorgde de heldere, treffende inleiding.
Rond de expositie is er weer een uitgebreid nevenprogramma. Informatie daarover volgt.
