exposities.
Het Rietveldpaviljoen is eind dit jaar gesloten
van zaterdag 23 december 2023 tot en met woensdag 3 januari 2024.
Van donderdag tot en met zondag zijn er wekelijks veel exposities en activiteiten in het Rietveldpaviljoen.
Openingstijden: donderdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00 uur.
De meeste exposities hebben een uitgebreid nevenprogramma.
Check de site regelmatig voor aanvullingen en/of wijzigingen.
Voor sommige bijzondere activiteiten dient apart gereserveerd te worden.
nu te zien • verwacht
Een expositie over hedendaagse glaskunst en de werkprocessen die daarachter schuilgaan. 14 in Nederland gevestigde glaskunstenaars zijn gekoppeld aan 15 fotografen, zo ontstaan er 14 projecten. Elk project stelt het werkproces van de glaskunstenaar centraal, in de eigen stijl van de fotograaf.
De glaskunstenaars gebruiken uiteenlopende ambachtelijke en artistieke technieken zoals glasblazen aan de oven, glas in lood, glasbewerking d.m.v. een brander, brandschilderen, graveren en pâte de verre (glaspasta). De gebruikte glastechnieken kennen allen een eeuwenoude geschiedenis.
Bij de expositie worden lezingen en korte workshops geprogrammeerd die de achtergrond van hedendaagse glaskunst belichten. Deze cross-over expositie biedt een kennismaking met hedendaagse glaskunst, de werkprocessen die erachter schuilgaan en met haar makers.
In de expositie zie je werk van glaskunstenaars Albert Seubring, Carl van Hees, Geir Nustad, Ida Scheijgrond, Jacky Geurts, Jan Hooghiemstra, Krista Israel, Marc Barreda, Marieke Peters, Maurice La Rooij, Paul Funcken, Sacha Brienesse, Titia Felderhof en Zuheir Alkazzaz.
De deelnemende fotografen zijn Cees Wouda (i.s.m. Bernard van Gellekom), Jurian den Besten, Riemer Baumfalk, Hennie van Vliet, Maarten Eykman, Monique van den Hoek, Rina Herder, Jolanda van Rijssen, Peter Putters, Pauli Gerritsen, Jaap van der Does, Riekje Hoffman, Mets Julianus, Steven van Kooijk, Inger Israel en Linda van den Berg.
Gastcurator van de expositie is Krista Israel, zelf glaskunstenaar en exposant in de expositie.
Nevenprogramma
Weergaven navigatie
Evenement weergaven navigatie

Hoe niets voorgoed verdwijnt
Sporen van een koloniaal verleden
Hoe werkt ons koloniale verleden door in het werk van hedendaagse kunstenaars? Dat zie je vijf weken lang in het Rietveldpaviljoen met fotografie, beeldende kunst, literatuur, film, muziek, dans en theater. Als bezoeker zal het een vreemde gewaarwording zijn te merken hoe ook Amersfoort verbonden is met handel in mensen en handel in producten uit verre oorden, waar tot slaaf gemaakten werden uitgebuit.
Dat Amersfoort banden met het koloniale verleden heeft, krijgt pas de laatste jaren aandacht. In de binnenstad vinden we het woonhuis van Johan van Oldenbarnevelt, een van de oprichters van de VOC, de eerste admiraal van de VOC-vloot en de eerste gouverneur-generaal van Nederlands-Indië werden in Amersfoort geboren en een burgemeester werd eind negentiende eeuw benoemd als Gouverneur van Suriname.
Er is onder andere werk te zien van fotografen Thom Hoffman, Armando Ello, Pauli Gerritsen en beeldend kunstenaar patricia kaersenhout. Gastcurator van de expositie is schrijver en journalist Diederik Samwel.
Als integraal onderdeel van de expositie zijn er evenementen waarbij we elkaar ontmoeten en in gesprek gaan over hoe sporen van een koloniaal verleden nog steeds doorwerken in onze huidige levens. Thom Hoffman houdt een lezing, er is een muzieksalon rond het thema van de expositie en een literair- culturele avond van Books on Tour. We organiseren ook een aantal Keti Koti Tafels, een nieuwe traditie waarbij middels het uitwisselen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens stil gestaan wordt bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden.
Check de website regelmatig voor actuele data en informatie over de evenementen bij deze expositie.
