locaties.

L

ocaties 033Fotostad • 'Het DNA van 033' • 2018
Voor het eerst treedt 033Fotostad buiten de stadsgrenzen van Amersfoort.
Gespreid over de ‘033-regio’, van Bunchoten-Spakenburg tot Renswoude en van Nijkerk tot Leusden, zijn er zo’n 35 exposities georganiseerd.

Het verbindende thema ‘Het DNA van 033’ is door de deelnemende fotografen aangegrepen voor een zoektocht naar kenmerkende of juist minder bekende aspecten van de regio.
Het DNA van 033 wordt namelijk niet alleen gevormd door het bijeenkomen van drie verschillende landschappen (we zijn Nederland in het klein) maar ook door de architectuur, infrastructuur en natuurlijk de mensen en hun onderlinge omgang.

BLAUW mensen maken de stad en regio.
GROEN landschap en architectuur.
ROOD doordenkers - meer en minder zichtbare aspecten van de regio 033.
PAARS ga zelf op zoek naar het DNA van 033.


A. hoofdkwartier 033fotostad.

I

en om Station Amersfoort
Op het stationsplein, in het flexwerkkantoor Seats2Meet en in het leegstaande deel van het kantoorpand van Arcadis (direct naast de achteringang van het station) zal er geen ontkomen aan zijn voor passanten. Van alle exposities in de stad en in de regio zijn er beelden te zien.

In het leegstaande deel van het kantoorpand van Arcadis is het festivalkantoor gevestigd, waar 7 dagen per week informatie verkregen kan worden, waar mediastudenten van de HKU aan een videoinstallatie over het DNA van 033 werken, en waar een expositie ‘Secret City’ onbekende kanten van stad en regio belicht.

Marjoleine Brons, Jan Kees Helms, Jeroen Jazet, Ellen Kolff, Mardoe Painter, Mujtaba Jalali, Watze D. de Haan en Noemi Pascual

Vanaf 12 september geopend voor bezoekers. Openingstijden worden nog bekend gemaakt.

Piet Mondriaanlaan 2, 3812 GV Amersfoort

B. nachtwacht.

N

achtwacht
Amersfoort kent een verrassend aantal bekende, interessante en soms ook gelauwerde portretfotografen. In deze Portrettengalerij brengen we grote namen en aanstormend talent samen. Ieder van hen heeft bekende en minder bekende inwoners uit het 033 gebied in beeld gebracht. De expositie is bekijken vanaf het moment dat de duisternis invalt (ca. 21.30 uur), wat het bijzondere karakter ervan nog vergroot. De geportretteerden waken als het ware in de nachtelijke uren over 033Fotostad (en niet alleen dan).

Lieke Bielderman, Emma Bondam. Rene Dissel, Ben de Haard, Riekje, Hoffman, Sabine Keijzer, Jolanthe Lalkens, Yvette Leur, Hans Niezen, Jos Ruijssenaars, Sander Ruig, Willem Wernsen en Remco Schotsman.

Vanaf 7 september, elke dag na zonsondergang.

Van Asch van Wijckstraat 49, 3811 LP Amersfoort

C. onze lieve vrouwetoren.

0

33Fotostad: het DNA van 033
In vijf grote doeken met een selectie uit de exposities, presenteert het festival zich in het centrum van 033, het geografisch middelpunt van Nederland.

Cas Oorthuys, Mattijn Franssen, Nico Brons, Patrick Siemons en Saskia Boelsums

Tijdens de openingstijden van de Onze Lieve Vrouwetoren, zeven dagen per week.

Krankeledenstraat. 30, 3811 BN Amersfoort

www.onzelievevrouwetoren.nl

  • 2.-De-Ploegh-Marie-Louise-Dooijes
  • 2.-De-Ploegh-Marie-Louise-Dooijes

D. stadscafé amersfoort.

V

an Karseboom naar Stadscafé
Als iets in het DNA van 033 is ingebakken dan is het de Karseboom geweest. Nu stadscafé Amersfoort. De verbouw en sfeer is vastgelegd in deze expositie.

Peter Putters

Zondag t/m donderdag10:00 tot 01:00 uur.
Vrijdag en zaterdag 09:00 tot 02:00 uur.

Lieve Vrouwekerkhof 3, 3811 BS Amersfoort

E. de lieve vrouw.

L

ooking up
David Pronk is een architectuurfotograaf die zijn persoonlijke blik op de wereld van architectuur wil overbrengen aan de kijker. Met zijn expositie Looking Up roept hij op om, in welke stad u ook bent, eens omhoog te kijken en nieuwe perspectieven te ontdekken.

David Pronk

Tijdens openingstijden café. Globaal:
Maandag: 15:00 tot 24:00 uur.
Dinsdag t/m Zondag: 11:00 tot 24:00 uur.

Lieve Vrouwestraat 13, 3811 BP Amersfoort

F. mariënhof & buuf in de serre.


Kleine Haag 2, 3811 Amersfoort

G. grand café halewijn.

B

low Your Mind
Uitgeverij KutRon publiceerde in 2017 het fotoboek Masterclass Smartphone Photography, uitgeroepen tot het beste boek van 2017. Uitgeverij KutRon publiceerde in 2018 het boek Ultimate Smartphone Selfie. Dit boek werd uitgeroepen tot het slechtste fotoboek van 2018. Grand Café Halewijn laat het aan de kijker zelf over. Er is altijd nog Scheppen en graven.

Ron Jagers en Theo Naessen

Dagelijks van 9:00 tot 19:00 uur.

Hof 14, 3811 CJ Amersfoort

H. riposo.

D

e basis
In drie beelden geeft de fotografe een persoonlijk beeld voor haar vader, haarzelf en hun paden die elkaar kruisen. De locatie is Vliegbasis Soesterberg. Het dorp waar vader en dochter beiden zijn geboren en opgegroeid, ieder in een andere tijdsgeest.

Linda van den Berg

Maandag en dinsdag: 15:00 tot 22:00 uur.
Woensdag t/m zondag: 10:00 tot 22:00 uur.

Hof 38, 3811 CK Amersfoort

I . sint joriskerk.

T

erugkijken op de vooruitgang
In deze fototentoonstelling geeft de beroemde fotograaf Cas Oorthuys ons een inzicht hoe de toekomst er rond 1957 uitzag. Een toekomst die zich in een rechte lijn naar het heden van Amersfoort doorzet.

Cas Oorthuys

Zaterdag 8 september t/m zaterdag 20 oktober 2018
Dinsdag t/m zaterdag: 11:00 uur tot 17:00 uur
Zondag: 14:30 uur tot 17:00 uur
De expositie is niet te bezichtigen op vrijdag 21 september [gehele dag] en op zaterdagmiddag 22 september [vanaf 14.00 uu].

Hof 1, 3811 CJ Amersfoort

Toegang 1 euro p.p. Zondag gratis toegang.
Expositie i.s.m. Nederlands Fotomuseum Rotterdam en Archief Eemland

Een aantal foto’s die te zien zijn in deze expositie van Cas Oorthuys “Terugkijken op de vooruitgang” zijn per opbod te koop. U kunt hier op de foto's bieden.

J. 't nonnetje.

E

r zit muziek in 't Nonnetje
In de nieuwe Artroom van ’t Nonnetje zijn foto’s te zien van bijzondere muziekoptredens die in het afgelopen jaar zijn vastgelegd. Een keur van fijne muziek en mooie karakteristieke artiesten.

Peter Putters

Tijdens openingstijden café. Globaal:
Dinsdag t/m donderdag: 17:00 tot 01:30 uur
Vrijdag en zaterdag: 12:00 tot 03:00 uur.
Zondag: 12:00 tot 01:30 uur.

Groenmarkt 3-5, 3811 CP Amersfoort

K. hotel de tabaksplant.

O

m kijken
In het verleden werkten vele Amersfoortse nonnen, monniken en andere weldoeners vanuit de 'Zeven werken van Barmhartigheid'. Zit omkijken naar elkaar nog steeds in het DNA van 033? Deze expositie is het begin van een fotografische ontdekkingstocht.

Beitske Kempenaar en Remko Schotsman

Vrijdag, zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur.
Op andere tijden (of bij een dichte deur) even aanbellen bij het hotel.

Coninckstraat 15, 3811 WD Amersfoort

L. hofje de armen de poth.

24

uur Armen de Poth
Deze (ex-)cursisten van Fotoschool Keistad hebben 24 uur lang, van uur tot uur, het leven in het Hofje Armen de Poth in beeld gebracht. Het resultaat exposeren ze in de buitenruimte van het Hofje.

Michiel Castelijns , Sabine Keijzer, Karen van der Kolk, Evelien Kremer , Simon Lamme, Kok van der Meij, Saffloer Mohaupt en Karin Riethoven

van 9:00 uur tot zonsondergang.

Pothstraat 16, 3811 JL Amersfoort

M. flint.

T

heaterfotografie, moeilijk licht, mooie plaatjes
Het programma in Flint neemt een prachtige plaats in in stad en regio. Tijdens 033Fotostad wordt op de binnenplaats van het Theater een fotografisch beeld gegeven van een aantal theaterstukken die hier het afgelopen jaar opgevoerd zijn.

Peter Putters

Deze expositie is alleen toegankelijk voor theaterbezoekers.

Coninckstraat 60, 3811 WK Amersfoort

N. kafé van zanten.

K

afékarakters
Al 39 jaar is Kafé van Zanten een plek waar mensen van verschillende pluimage, en om verschillende redenen, komen. De een voor een kopje koffie en een krantje, de ander voor het dagelijks biertje aan de bar, een tosti als lunch of op de nipper voor de laatste ronde en laatste praatje van de dag. Al die mensen samen vormen het karakter van het kafé; een bonte verzameling van meestal lieve, soms chagrijnige, vrolijke, min of meer depressieve, werkende, feestende, lezende, stille. luidruchtige, oud en jonge gasten.

Fotograaf en overbuurman Rob Acket portretteert al die gasten van Van Zanten, in zwart/wit, voor het project Kafékarakters: foto’s waar u zelf ook op zou kunnen staan.

Rob Acket

Dagelijks van 10:00 tot 02:00 uur.

Bloemendalsestraat 2, 3811 ES Amersfoort

O. sint franciscus xaveriuskerk.

D

e Tien Geboden
Religieuze opvattingen en stromingen zijn tot op de dag van vandaag van veel betekenis voor het doorgronden van het DNA van 033. Op verzoek van het Spiritueel Cultureel Centrum van de Franciscus Xaveriuskerk hebben Amersfoortse fotografen een eigenzinnige en eigentijdse verbeelding gemaakt van een kernstuk uit de christelijke religie: de Tien Geboden.

Pauli Gerritsen, Gerda Kalmann, Beitske Kempenaar, Jaco Klamer en Gerard Oonk

Zaterdag en zondag van 11:00 tot 15:00 uur.

Het Zand 29, 3811 GB Amersfoort

P. de observant.

M

uziek in De Observant
Jazz, Salsa, singer-songwriters, alles komt er voorbij op de woensdag avond in De Observant. Genieten van muziek op een echte 033DNA locatie.

Peter Putters

Maandag t/m vrijdag 08:00 tot 19:00 uur.
Zaterdag: 10:00 tot 17:00 uur
Tijdens Live Muziek op woensdag: tot 23:30 uur.

Stadhuisplein 7, 3811 LM Amersfoort

Q. rce/sbb-gebouw.

U

rban Observations
De term ‘Urban Observations’ wordt door Johanna van der Werff, jarenlang de drijvende kracht achter Architectuurcentrum FASadE, gebruikt voor schijnbaar terloopse opnamen van situaties in de stad. Voor de presentatie op de gevel van het RCE/SBB-gebouw kozen we vijf beelden waarin 033 zich manifesteert als een regio in ontwikkeling..

Fred Oosterhuis, Dirk Verwoerd, Jan de Vries, Peter Menninga en Johanna van der Werff

24/7

Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort

R. eemhuis.

T

he World Dance in Amersfoort
‘Dans is een taal waarmee we communiceren. Waarmee we verhalen vertellen en vertellen hoe we in onze steden leven.’ [Gabriel Davalos]

In november 2016 was de Cubaan Gabriel Davalos in Amersfoort als Artist in Residence. Naast de dubbeltentoonstelling destijds in de Aegtenkapel heeft hij een fotoshoot gedaan met Introdans in de Amersfoorste binnenstad. Een aantal van deze foto’s zijn gedurende Amersfoort Fotostad te zien in een expositie in Het Eemhuis: een beeld van ‘de dansende stad’….

Gabriel Davalos

Maandag t/m vrijdag 09:00 - 21:00 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur, zondag 13:00 - 17:00 uur

Eemplein 71-77, 3812 EA Amersfoort

S. fluor.

M

usic is my first love
De 033-regio barst van het muzikale talent, en velen breken landelijk door. Ze zijn vaak te zien en te horen op de podia in en om Amersfoort. En dan zijn er de fotografen die ook van muziek houden en graag deze artiesten en de concerten vastleggen. Tijdens 033Fotostad vind je in het café van Poppodium FLUOR een verzameling beelden die laten zien welk talent uit de regio komt. Beelden onder andere van Roos Blufpand, Diggy Dex, Stephanie Louwrier en Thijs Borsten. In de titel komt de liefde voor muziek van de artiesten en van de fotografen samen."

Nico Brons, Dennis Wiegel, Cees de Vries, Peter Putters en Cees Wouda

Oliemolenhof 22, 3812 PB Amersfoort

T. isselt.

D

e Isselt
Fotocollectief IDEA heeft onder leiding van Cornelia Nauta in een maanden durend project de transitie die zich voltrekt op industrieterrein De Isselt vastgelegd. Archief Eemland heeft voor dit project een digitale expositieruimte ingericht op haar website, waarin de eeuwenoude historie van het gebied centraal staat.

Vier locaties op de Isselt, te weten Restaurant RAUW, Vakcollege Het Element, VINT Amersfoort en SMIT, maken onderdeel uit van deze expositie.

Fotocollectief IDEA: Annemieke van den Abeele, Gemmy Cornetz, John Dijksma, Amanda van der Koogh, Bram Kruit, Kees van Merkestein, Ronald Nieuwenhuis, Hein Sleven, Mark Spoelstra en Nico Teekens

U. eemklooster.

T

oen en nu
Een collectief van fotografen toont ‘toen en nu’ aan de hand van het Eemklooster (voorheen Onze Lieve Vrouwe ter Eem) en zijn bewoners. De expositie brengt in beeld hoe het moderne leven entree maakt in het leven van de nonnen.

Hans Aalbers, Tanneke Beudeker, Omar Brunt, Ben de Haard, Sabine Keijzer, Kok van der Meij, Ruud Mulder en Annemarie Welp

vanaf 9 september: elke zaterdag 13.00 - 17.00 en tijdens de bustochten.

Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort

Deze locatie is opgenomen in de bustocht op 30 sept., 14 okt. en 28 okt.

V. icoon.


Maandag 3 t/m vrijdag 7 september: 10-16 uur, zaterdag en zondag gesloten.
Vanaf maandag 10 september: maandag t/m vrijdag: 10-20 uur, zaterdag 10-15 uur.

Leeghwater 1-3, 3825 MR Amersfoort

Deze locatie is opgenomen in de bustocht op 29 sept. en 27 okt.

2. de mandemaaker.

K

ennismaken met het DNA van 033
Groepsexpositie van 20 fotografen

Een breed opgezette groepsexpositie door twintig fotografen met landschapsfotografie, architectuurfotografie, portretfotografie en sociaaldocumentaire fotografie.

Johanna van der Werff, Jan de Vries, Mets Julianus, Mattijn Franssen, Gerda Kalmann, Fred Oosterhuis, Dirk Verwoerd, Frank Hoogeboom, Nico Brons, Pauli Gerritsen, Marjoleine Brons, Karin Riethoven, Beitske Kempenaar, Remko Schotsman, Klaas van Huizen, Ellen Kolff, Sabine Keijzer, Rob Acket, Peter Putters, s, Patrick Siemons, Linda van de Berg, Cees Wouda, Ronald Tilleman, David Pronk en Willem Wernsen.

De Mandemaaker - vanaf 7 september, maandag t/m zaterdag: 12:00 tot 22:00 uur.

Kerkstraat 103, 3751 AT Bunschoten-Spakenburg

Deze locatie is opgenomen in de bustocht op 29 sept. en 27 okt.

3. galerie polhus.

I

t’s crazy to believe in silly things
Cross-mediale kunst: gezamenlijke expositie die het resultaat is van een bijzondere samenwerking tussen twee beeldend kunstenaars en een fotograaf.

Anna Skubisz en Diane Kelderman

Patrick Siemons

Vrijdag t/m zondag: 13:30 tot 17:00 uur.

Spoorstraat 1, 3862 AC Nijkerk

Deze locatie is opgenomen in de bustocht op 30 sept., 14 okt. en 28 okt.

4. hoeve groot zandbrink.

A

grarisch leven
Vlakbij groeistad Amersfoort bestaat nog een uitgebreid boerenleven: veelal onbekend bij stadsbewoners. Het maakt ontegenzeglijk deel uit van het DNA van 033. Op een markante buitenlocatie presenteren drie fotografen een kennismaking met het leven op de boerderij.

Pauli Gerritsen en Mets Julianus

24/7

Postweg 2, 3831 SE Leusden

Deze locatie is opgenomen in de bustocht op 29 sept. en 27 okt.

4. kamp amersfoort.

D

onker sporen in de nacht
Op en bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort, het Russisch Ereveld en Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (begraafplaats Rusthof) zijn veel sporen te vinden van het verleden van 033.

Fotograaf Klaas van Huizen heeft, in samenwerking met de staf van de genoemde organisaties, een bijzondere fotoserie samengesteld. Op late avonden, met alleen een zaklamp als belichting.

Klaas van Huizen

Deze locatie is opgenomen in de bustocht op 30 sept., 14 okt. en 28 okt.

5. grebbelinie bezoekerscentrum.

L

andschap en architectuur 033
Vier fotografen geven een beeld van de rijke geschakeerdheid van natuur en architectuur in de regio. Deze buitenlocatie ademt en vertelt de historie van dit gebied vanaf 1600.

Jan de Vries, Ronald Tilleman, Johanna van der Werff, Dirk Verwoerd en Frank Hoogeboom

24/7

Buursteeg 2, 3927 EJ Renswoude

Deze locatie is opgenomen in de bustocht op 30 sept., 14 okt. en 28 okt.