Lunchbijeenkomst RCE/SBB-gebouw op 5 september

Lunchbijeenkomst in het kader van 033Fotostad op 5 september 2018, 12 uur
Gasten: Cornelia Nauta, Mark Spoelstra en Peter Menninga
Interviews: Johanna van der Werff
Aanmelden voor de lunch is niet nodig.

De eerste gasten aan tafel zijn curator Cornelia Nauta en fotograaf Mark Spoelstra. Zij vertellen over de foto-expositie van het tienkoppige fotocollectief IDEA, die op vier plekken op het Amersfoortse bedrijventerrein De Isselt te zien is. De Isselt is een plek met veel open space en nogal wat leegstand. Inmiddels is het gebied in transitie en ‘verkleurt’ het langzaamaan naar een meer divers werken woongebied. Pioniers met nieuwe dromen en van allerlei komaf trokken de laatste jaren naar het gebied en startten er nieuwe functies en bedrijven. IDEA liet zich, onder leiding van Nauta, inspireren door het gebied, haar gebruikers en bewoners en haar geschiedenis en toont in een breed palet wat De Isselt te bieden heeft aan initiatieven en activiteiten en aan tijdgebonden sleetse schoonheid.

De tweede gast is Peter Menninga (23 jaar). Hij studeerde onlangs af aan de HKU, richting fotografie. Ondanks dat hij als fotograaf afstudeerde, staat zijn werk ook heel dicht bij archeologie en ambacht. Menninga nam voor zijn afstudeerproject een braakliggend terrein in Zeist onder de loep, een ‘tussenlandschap’. Zonder zich in het hoe en waarom te verdiepen, bracht hij het terrein in kaart en ging over tot een introspectief en subjectief onderzoek ervan, waarbij hij zich in zijn observaties liet sturen door wat hij op zijn pad tegenkwam. Het leverde een bijzonder product op, in een mix van fotografie, video en aangetroffen materie. Inmiddels wordt het tussenlandschap bebouwd en geschikt gemaakt voor woningbouw. Tijdens de lunchbijeenkomst vertelt Menninga aan het publiek over het proces en wat hij tijdens zijn onderzoek tegenkwam.

Johanna van der Werff is lid van de Raad van Advies van 033Fotostad en was gedurende vijftien jaar directeur van FASadE, het forum voor architectuur en stedenbouw in Amersfoort.

Tekst Johanna van der Werff
06 20983300