Monumentaal erfgoed in Amersfoort in beeld

Architectuurfotograaf Cas Oorthuys (1908 – 1975) toerde regelmatig door Nederland, terwijl hij al reizend de omgeving op de gevoelige plaat vastlegde. Het resulteerde in een reeks fotopockets over allerlei steden, voorlopers van de latere toeristen-gidsen. Het hele archief van de vermaarde fotograaf is in 1990 aan het Nederlands Fotomuseum overgedragen.

In de jaren vijftig bezocht Oorthuys Amersfoort, waar op dat ogenblik de vooruitstrevende (‘rode’) burgemeester Hermen Molendijk de scepter zwaaide. Molendijk gaf de historische Keistad een Schwung richting moderniteit, met de bouw van nieuwe wijken met de eerste flats; scholen die licht, lucht en ruimte ademen en de introductie van een verkeersstructuur, waarvoor ooit de stadsgracht werd gedempt.

Expositie

Uit de in 1957 verschenen pocket Dit is Amersfoort blijkt Oorthuys’ grote interesse in zowel de historische als moderne kant van de erfgoedstad. Het krachtige en tijdloze resultaat van zijn fotografische waarnemingen is van 26 augustus tot 27 oktober te zien in de beeldbepalende Sint Joriskerk ter plaatse. In totaal worden 49 foto’s getoond onder het motto Terugkijken op de vooruitgang.

De opening van deze expositie is op 8 september om 12 uur in de Sint Joriskerk.

De tentoonstelling maakt deel uit van de manifestatie 033Fotostad 2018, die in totaal liefst 35 foto-exposities omvat. 033fotostad.com

Bron: www.monumentaal.com