over.ons

Het Rietveldpaviljoen of de Zonnehof zoals het pand ook wel wordt genoemd, werd op verzoek van toenmalig burgemeester Hermen Molendijk door Gerrit Rietveld ontworpen. In 1959 werd het opgeleverd als expositie- maar vooral ook als gemeenschapsruimte waar álle Amersfoorters van kunst en cultuur konden genieten.

Rietveld liet 6.020 ‘duimpjes’ ofwel spijkertjes in de muren plaatsen zodat exposanten dat niet en nooit meer hoefden te doen. De inrichters van de huidige exposities zijn hem daar 60 jaar later nog bijzonder dankbaar voor.

In het pand moesten ‘vooruitstrevende kunstwerken worden tentoongesteld waarbij de grote raampartijen en de open indeling ervoor zorgen dat deze werken goed tot hun recht komen’.

Het Rietveldpaviljoen heeft ruim 50 jaar als expositieruimte gediend om de Amersfoortse gemeenschap bij elkaar te brengen, maar kende de afgelopen jaren perioden van leegstand. In 2017 stond het pand, eigendom van de gemeente Amersfoort zelfs nog te koop. De gemeente besloot gelukkig alsnog dat het pand beschermd en gekoesterd dient te worden en dat het voor iedereen toegankelijk en beleefbaar zou moeten zijn.

Eind 2016 werd het burgerinitiatief Ruimte voor Fotografie opgericht. Burgers uit het Boekhuis (de voormalige bibliotheek), vertegenwoordigers van de Amersfoortse fotoclubs en van de stichting Amersfoort Fotostad bundelden hun krachten om het Rietveldpaviljoen definitief bestemd te krijgen als Ruimte voor Fotografie en aangrenzende beeldcultuur. Het burgerinitiatief gaf daarbij nadrukkelijk aan dat -geheel in lijn met de signalen die vanuit de politiek kwamen-  De Zonnehof een gemeenschapsruimte moet zijn voor álle Amersfoorters. Dit, om recht te doen aan de wensen van burgemeester Hermen Molendijk en Gerrit Rietveld, de twee die deze fantastische expositieruimte mogelijk hebben gemaakt.

De stichting Amersfoort Fotostad geeft de komende maanden invulling aan die wens. In het Rietveldpaviljoen is er altijd, en voor iedereen wat te doen. Niet alleen organiseren we exposities en evenementen waarbij we mensen van buiten Amersfoort en omstreken naar de stad halen, maar ook zorgen we ervoor dat we -geheel in lijn met de Cultuurvisie Amersfoort 2030- Amersfoorters betrekken die niet vaak met kunst en cultuur in aanraking komen. Zo zijn er al projecten opgestart om senioren en scholieren naar het Rietveldpaviljoen te halen.

Van donderdag tot en met zondag bent u vanaf 12.00 uur van harte welkom.

Namens het bestuur van Stichting Amersfoort Fotostad
Hans van Helden, voorzitter
Remko Schotsman, secretaris

Foto credits: Cara Louwman