pers.berichten

Persberichten

033fotostad in het Rietveldpaviljoen stuurt voor elke tentoonstelling een persbericht uit.
Schrijf je hier in om onze persberichten te ontvangen.

Voorwaarden gebruik beeldmateriaal

  • De naam van de fotograaf dient altijd te worden vermeld.
  • Duplicatie en commercieel gebruik zijn niet toegestaan.
  • Dient alleen in de context van de expositie van 033fotostad gebruikt te worden.

Contact

Wil je meer informatie, ander beeldmateriaal of heb je een interviewverzoek? Neem dan contact op met:

Hans van Helden
t: +31 (0)6 53 147 072
e: info@033fotostad.com

2023

Expositie "Amersfoort aan Zee - Als de zeespiegel stijgt" van 20 juli t/m 27 augustus 2023 in Rietveldpaviljoen Amersfoort

Een expositie over klimaatverandering en hoe het tij nog te keren valt


Lange tijd leek klimaatverandering voor Nederlanders iets op afstand. Mislukte oogsten, verdroging en overstromingen vonden plaats in verre landen. Daar konden we op afstand naar kijken, veilig op de bank tijdens het journaal. Discussies over klimaatverandering - van het nemen van maatregelen tot het glashard ontkennen van het probleem - namen toe gedurende de jaren. De overstromingen in Limburg van 2021 waren een wake-up call: ook in Nederland ervaren we de gevolgen van het veranderende klimaat. Hoe gaan we ermee om? En wat staat ons te wachten?

Amersfoort is een stad die net boven de zeespiegel ligt. Bij doorbraak van de dijken, zo is al gespeculeerd, zou onze stad veranderen in Amersfoort aan Zee. Dat toekomstbeeld is - als zwartgallig grapje - al opgenomen op naamborden bij de stadsgrenzen.

De kans dat Amersfoort aan zee komt te liggen, is te verwaarlozen. Dat is echt een onzinverhaal…” zei expert kustbescherming Robbert Misdorp in een interview in Trouw van 2012. Een hoopvol beeld toen, een naïef beeld anno nu? Tijd voor onderzoek; de expositie Amersfoort aan Zee – Als de zeespiegel stijgt geeft een tussenstand, met een multidisciplinaire mix van kunst en een wervelend randprogramma. Kunst en verhalen vormen toegankelijke manieren om pijnlijke vragen te stellen, en om inzichten en aanknopingspunten te bieden bij een onderwerp dat ons allemaal aangaat.

Een verhaal met vier thema’s
De expositie is opgebouwd rond vier thema’s die elk een deel van het verhaal vertellen.

  1. Denkend aan Holland …………….

Door de eeuwen heen hebben kunstenaars watersnoodrampen verbeeld. De expositie toont historische werken van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), foto’s uit Archief Eemland en van Museum Spakenburg van de watersnoodramp in 1916, die Amersfoort en omgeving onder water zette, en hedendaags werk van kunstgalerie Special Arts.

  1. Een nieuwe kustlijn?

Een verkenning van Nederland wanneer het water stijgt. Fotograaf en schrijver Michael Rhebergen neemt de bezoeker mee op op reis door Nederland, langs wat hij de nieuwe kustlijn van ons land noemt. 

  1. Een rode draad in een blauwe wereld

Zeven kunstenaars geven hun perspectief op bewustwording over klimaatverandering. Met fotografie, film en beeldende kunst zetten ze aan het denken, ieder op een heel eigen - en onderling zeer uiteenlopende manier. Kunnen wij een rode draad ontwaren? 

  1. Who is afraid of …… blue?

Zeker jongeren vragen aandacht voor klimaatverandering en de gevolgen (denk aan Extinction Rebellion). Jongeren benadrukken de urgentie, roepen ons op om onze blik niet meer af te wenden.

De expositie eindigt dan ook met een “spetterende” finale van twee jonge kunstenaars, Sietse van der Molen (videograaf) en Teodóra Róka (beeldend kunstenaar en curator). Zij maakten samen een kunstwerk en bijbehorende film genaamd ‘BLUE’.

Rond de expositie wordt een uitgebreid nevenprogramma georganiseerd. Details op de website: 033fotostad | centrum voor fotografie en beeldcultuur

Deze expositie is mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Waterschap Vallei en Veluwe


Klik op de foto om deze te downloaden
Terwolde, 2020
© Michael Rhebergen

Klik op de foto om deze te downloaden
Deventer, 2021
© Michael Rhebergen

Klik op de foto om deze te downloaden
Trampa de arena
Ⓒ Sabrina Charehbili

Klik op de foto om deze te downloaden
Batalla flotante
Ⓒ Sabrina Charehbili

Klik op de foto om deze te downloaden
Sinking Cities Ⓒ Cynthia Boll