pers.berichten

Persberichten

033fotostad in het Rietveldpaviljoen stuurt voor elke tentoonstelling een persbericht uit.
Schrijf je hier in om onze persberichten te ontvangen.

Voorwaarden gebruik beeldmateriaal

  • De naam van de fotograaf dient altijd te worden vermeld.
  • Duplicatie en commercieel gebruik zijn niet toegestaan.
  • Dient alleen in de context van de expositie van 033fotostad gebruikt te worden.

Contact

Wil je meer informatie, ander beeldmateriaal of heb je een interviewverzoek? Neem dan contact op met:

Hans van Helden
t: +31 (0)6 53 147 072
e: info@033fotostad.com

2024

Expositie koloniale verleden in Rietveldpaviljoen krijgt vervolg in april

Wegens het succes van de expositie HOE NIETS VOORGOED VERDWIJNT – Sporen van een koloniaal verleden komt er op verzoek van de gemeente Amersfoort een vervolg, van 11 t/m 14 april 2024, eveneens in het Rietveldpaviljoen. Het worden weer vier dagen met activiteiten omringd door hedendaagse kunst. De voorbereidingen zijn in volle gang. Duidelijk is al dat de gemeente op zaterdag 13 april een grote publieksdag voor Amersfoorters organiseert in het kader van het herdenkingsjaar ’Amersfoort Ontketent.’  De huidige expositie is nog t/m 11 februari te zien én te beleven in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort.

In gesprek week

Van 5 tot 11 februari biedt de In gesprek week mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan over hoe sporen van het koloniale verleden nog steeds doorwerken in onze huidige levens.

Op 8 februari vertelt Thom Hoffman aan de hand van 100 historische foto’s over zijn zoektocht naar het voormalige Nederlands-Indië en gaat hij in gesprek met bezoekers.

Op 9 februari heten we bezoekers welkom aan de Keti Koti Ontmoetingstafel

De film Mama Sranan van regisseur Tessa Leuwsha draait op vrijdag 9 februari om 15.30 en op zondag 11 februari om 13.30 in de filmzaal van het Rietveldpaviljoen.

Op 11 februari spelen acteurs van De Belevenisfabriek scènes in een ‘De vloer op’ achtige setting. En vanaf 15.00 sluiten we de expositie af met o.a. een optreden van actrice en toneelschrijfster Bodil de la Parra.

Informatie en kaartverkoop via 033fotostad | centrum voor fotografie en beeldcultuur


Exposanten

Voor deze expositie heeft gastcurator Diederik Samwel, met het Rietveldteam, kunstwerken samengebracht die alle aanleiding vormen om terug te kijken op de koloniale geschiedenis. In de expositie zijn o.a. historische foto’s te zien van voormalig Nederlands-Indië uit de verzameling van Thom Hoffman. Armando Ello toont portretten van nazaten uit voormalig Nederlands-Indië, een selectie uit zijn serie Diaspora. In zes fotocollages verbindt de Amersfoortse fotograaf Pauli Gerritsen gebouwen en plekken in Amersfoort met het koloniale verleden en het slavernijverleden. Constance van Duinen maakte een installatie over de plek in voormalig Nederlands Nieuw Guinea, waar zij is geboren en van patricia kaersenhout is de edit te zien van de enorme installatie What a Piece of Work is Man, die zij maakte voor de expositie op het HEM-terrein in Zaandam in 2021. De installatie verbeeldt (letterlijk) de explosiviteit van het Nederlandse koloniale verleden. De jonge beeldend kunstenaar Eugenie Boon toont twee werken waarin ze het personage ‘Pega Saya Pi'e Tera’ uit het verhaal van Kompa Nanzi (Anansi) belichaamt.


Samenwerkingspartners: Amersfoort OntketentBooks on TourFilmtheater De Lieve Vrouw.
Financiële bijdragen van: Gemeente AmersfoortVfonds, discriminatie.nl .


Klik op de foto om deze te downloaden

© Armando Ello

Klik op de foto om deze te downloaden

Detail van tempel voor mijn vader van Constance van Duinen © Edward Susanna

Klik op de foto om deze te downloaden

Uit de verzameling historische foto’s van Thom Hoffman

Klik op de foto om deze te downloaden

Steven van der Hagen © Pauli Gerritsen

Klik op de foto om deze te downloaden

© Annemiek van der Kuil

Klik op de foto om deze te downloaden

Kinderen creëren met Daniël van de Haterd in het Hockney Atelier © Annemiek van der Kuil