pers.berichten

Persberichten

033fotostad in het Rietveldpaviljoen stuurt voor elke tentoonstelling een persbericht uit.
Schrijf je hier in om onze persberichten te ontvangen.

Voorwaarden gebruik beeldmateriaal

  • De naam van de fotograaf dient altijd te worden vermeld.
  • Duplicatie en commercieel gebruik zijn niet toegestaan.
  • Dient alleen in de context van de expositie van 033fotostad gebruikt te worden.

Contact

Wil je meer informatie, ander beeldmateriaal of heb je een interviewverzoek? Neem dan contact op met:

Hans van Helden
t: +31 (0)6 53 147 072
e: info@033fotostad.com

2023

Expositie "Rebels en Onbegrensd"
van 31 augustus t/m 8 oktober 2023 in Rietveldpaviljoen Amersfoort

De expositie ‘Rebels en Onbegrensd’ bestrijkt ruim zestig jaar grafisch ontwerp van Henrik Barends (Amsterdam 1945). De tentoonstelling geeft een tijdsbeeld vanaf de start van Henriks vormgeving in de jaren ’60 en ‘70 tot heden en toont zijn ontwikkeling gedurende deze zes decennia. Ook al lijkt het einde van zijn carrière in zicht, Henrik ontwerpt nog elke dag. Ook deze expositie heeft hij zelf vormgegeven, samen met zijn zakelijke en levenspartner Anneke Pijnappel (Amsterdam 1949) en gastcurator Lex van de Haterd.

Centraal staan de vormgeving, de typografie en de aan de vormgeving dienstbare fotografie. Deels chronologisch en deels thematisch laat de expositie de kwaliteit en originaliteit van zijn werk zien in onder andere boekomslagen, affiches, uitnodigingen, logo’s en postzegels. Verder biedt een selectie voorontwerpen plus het uiteindelijke omslag de kijker een verrassende blik op het ontwerpproces. Het resultaat is een feest voor het oog.

Zo wordt de sfeer van de sixties en de seventies ‘’rebels en spectaculair’’ zichtbaar met grote prints. Een ander deel van de expositie toont de ontwerpen van boekomslagen voor Uitgeverij In de Knipscheer ‘de kleurrijkste uitgever van Nederland voor avontuurlijke lezers’. De ontwerpen waren soms controversieel. In 1993 weigerden tal van boekhandels de novelle ‘De palingvijver’ van Koos Dalstar in te kopen omdat ze het omslag van Henrik Barends te afstotend vonden. “Laat Barends maar poëziebundels ontwerpen, die worden toch niet verkocht…”

De expositie wordt gecomplementeerd met een (foto)boekenmarkt, bewegende filmtitels uit enkele films van Paul & Menno de Nooijer en de documentaire Groeten uit Ontwerpen (2014) van kunstenaar/filmmaker Evelyn Jansen. De film geeft een boeiend beeld van Henrik Barends en Anneke Pijnappel en al hun activiteiten.

In 1985 richtten Henrik en Anneke Uitgeverij Voetnoot op en in 2002 Galerie Baudelaire, gewijd aan hedendaagse kunstfotografie. Ze verhuisden in 1996 van Amsterdam naar Antwerpen, waar ze nog altijd wonen en werken [www.barends-pijnappel.be].

Bij de opening van de expositie wordt het oeuvreboek Graphic Adventures  gepresenteerd, over leven en werk van Henrik Barends. Lex van de Haterd verzorgde de heldere, treffende inleiding.

Gastcurator Lex van de Haterd verzorgt tijdens de expositie rondleidingen over grafisch ontwerp en de bijzondere verhalen achter Rebels en Onbegrensd. Tiny Risselada, hoofdontwerper bij Stadsatelier/Letterpers, geeft speciaal voor de expositie Rebels en Onbegrensd drie workshops in drukwerk. Details op de website: 033fotostad | centrum voor fotografie en beeldcultuur


Klik op de foto om deze te downloaden

© Barends&Pijnappel

Klik op de foto om deze te downloaden

Rebels en Onbegrensd - impressie

Klik op de foto om deze te downloaden

Expositie Rebels en Onbegrensd
© Annemiek van der Kuil