pers.berichten

Persberichten

033fotostad in het Rietveldpaviljoen stuurt voor elke tentoonstelling een persbericht uit.
Schrijf je hier in om onze persberichten te ontvangen.

Voorwaarden gebruik beeldmateriaal

  • De naam van de fotograaf dient altijd te worden vermeld.
  • Duplicatie en commercieel gebruik zijn niet toegestaan.
  • Dient alleen in de context van de expositie van 033fotostad gebruikt te worden.

Contact

Wil je meer informatie, ander beeldmateriaal of heb je een interviewverzoek? Neem dan contact op met:

Hans van Helden
t: +31 (0)6 53 147 072
e: info@033fotostad.com

2023

Expositie "Rietveld Raakt" van 1 juni t/m 16 juli 2023 in Rietveldpaviljoen Amersfoort

Wie was Gerrit Rietveld en hoe is zijn invloed nog zichtbaar in de architectuur, meubelontwerp en kunst vandaag de dag? Nergens beter dan in het Rietveldpaviljoen ‘de Zonnehof’ in Amersfoort, kunnen bezoekers antwoorden krijgen op deze vragen. In Rietveld’s geboorte- en sterfmaand vindt de aftrap plaats voor een jaarlijkse tentoonstelling over Gerrit Rietveld.

In de expositie maak je kennis met de betekenis van het werk van Gerrit Rietveld in het verleden, hoe het de tand des tijds doorstaat en hoe zijn ontwerpen vandaag de dag restaurateurs, ontwerpers en kunstenaars inspireren.

De bezoeker kan het leven in een Rietveldhuis in de vorige eeuw bijna ‘aanraken’ door middel van foto’s en replica’s van Rietveldstoelen die verschillende particulieren ter beschikking stellen.

Een selectie uit het fotoproject ‘Gerrit Rietveld - Weelde van Eenvoud’ van Arjan Bronkhorst neemt de bezoeker verder mee in het heden naar bekende en minder bekende Rietveldhuizen, voor een intense beleving van zijn ontwerpen van de bijbehorende interieurs.

Cor van der Meijden - recent artist in residence in een van de Rietveldpanden - heeft zich laten inspireren door de architectuur, de vormtaal en gedachtegoed van Gerrit Rietveld. Bij de hier tentoongestelde installaties ligt de focus op een zo eenvoudig mogelijke vormgeving en gebruikmaking van abstracte vormen en minimale kleuren.
Ook de miniaturen ‘Rietveld Redesign’ van bekende hedendaagse ontwerpers, zijn geïnspireerd op Rietvelds visie en aanpak.

Koen van Eeckhoutte, een kunstenaar uit Amersfoort geeft zijn antwoord: design samen met kunst om de kijker te inspireren na te denken over wat meubels eigenlijk zijn en betekenen - net als Rietveld. Ook is het werk van de winnaars van de ontwerpwedstrijd ‘Redesign Rietveld’ voor architectuurstudenten van de TU Delft te zien.

Een bijzonder object van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed brengt Rietveld heel dichtbij: we laten - onder meer met behulp van 3D-technieken- zien hoe kunsthistorici en restaurateurs de tanden gezet hebben in de Perskamer die in 1959 in Parijs ingericht is.

In deze tentoonstelling kan De Zonnehof zelf natuurlijk niet ontbreken. Het gebouw, ontworpen als expositieruimte, opende 64 jaar geleden haar deuren. Daarmee is het Rietveldpaviljoen de oudste nog actieve kunsthal van Nederland. Met historische foto’s en objecten van het paviljoen lichten we de waarde van dit gebouw uit.

Rietveld leeft voort - soms direct zichtbaar en soms onverwacht, maar altijd verrassend en inspirerend en door in juni rond te lopen in de Zonnehof word je eigenlijk zelf deel van deze expositie.

Nevenprogramma
Tijdens de expositie is er weer een uitgebreid programma met nevenactiviteiten. Hoogtepunt: de Rietveldnacht op 23 juni met onder andere de ‘Olifantenpaadjes show’ van Jan Dirk van der Burg.

Volg https://www.033fotostad.com/ voor updates en het bestellen van kaarten.


Klik op de foto om deze te downloaden
Portret van Gerrit Rietveld uit 1941
© Onbekend

Klik op de foto om deze te downloaden
Openingshandeling De Zonnehof, Rietveld naast Molendijk, 1959
© Rodney Photography | Archief Eemland

Klik op de foto om deze te downloaden
Rietveld garagewoning Van Vuurst de Vries, Utrecht, 1927
© Arjan Bronkhorst

Klik op de foto om deze te downloaden
Huis Hildebrand, Rietveld, 1935, Blaricum
© Arjan Bronkhorst