pers.berichten

Persberichten

033fotostad in het Rietveldpaviljoen stuurt voor elke tentoonstelling een persbericht uit.
Schrijf je hier in om onze persberichten te ontvangen.

Voorwaarden gebruik beeldmateriaal

  • De naam van de fotograaf dient altijd te worden vermeld.
  • Duplicatie en commercieel gebruik zijn niet toegestaan.
  • Dient alleen in de context van de expositie van 033fotostad gebruikt te worden.

Contact

Wil je meer informatie, ander beeldmateriaal of heb je een interviewverzoek? Neem dan contact op met:

Hans van Helden
t: +31 (0)6 53 147 072
e: info@033fotostad.com

2023

Expositie "Voor anarchie en traditie! - werken met Hockney’s invloed"
van 12 oktober t/m 19 november 2023 in Rietveldpaviljoen Amersfoort

Het bruist in het Rietveldpaviljoen met een expositie van fotografie, beeldende kunst, film en video, geïnspireerd door baanbrekend kunstenaar David Hockney (1937). Een expositie waar bezoekers, jong en oud, ook zelf aan de slag kunnen gaan.

Hockney wordt beschouwd als één van de invloedrijkste Britse kunstenaars van de twintigste eeuw. Zijn werk is experimenteel, vernieuwend en tegendraads, maar houdt ook een sterke band met de traditie. Zijn levendige en positieve kunst inspireert en fascineert mensen over de hele wereld. Van 12 oktober t/m 19 november bruist die inspiratie in het Amersfoortse Rietveldpaviljoen.

Het Rietveldpaviljoen biedt zes weken lang ruimte aan een groot aantal kunstenaars en fotografen die zich op zeer verschillende en eigen manier hebben laten inspireren door Hockney. Er is werk te zien van ruim 100 makers. En dat aantal groeit met de bezoekers die hier zelf ook schilderen, tekenen en fotograferen.

Hockney Atelier
Schilder en graffiti kunstenaar Daniël van de Haterd heeft een speciaal Hockney Atelier ingericht. Hier kun je met hem en een aantal jonge kunstenaars aan de slag. Ieder weekend is er vanuit een andere discipline de mogelijkheid om als bezoeker naar hartenlust mee te doen.

Artist in Residence
Beeldend kunstenares Renée Stravers werkt tijdens de expositie als ‘Artist in Residence’ aan een locatie-installatie. Geïnspireerd door de verlaten landhuizen in het werk van Hockney, speelt ze met de ruimtelijke verhoudingen in het Rietveldpaviljoen.

Fotografie
Werk van fotografen Paul van Hulzen en Mischa Keijser zijn te zien op de benedenverdieping van het paviljoen. Samen met werk van audiovisueel kunstenaar Frans van Viegen en foto’s van glaskunstenaar Marc Barreda. Boven is er werk te zien van een groot aantal fotografen uit Midden-Nederland die speciaal voor deze expositie werk hebben gemaakt dat is geselecteerd door  gastcurator Mariska Doesburg.

Scholen in de Kunst
Cursisten, jong en oud, van Scholen in de Kunst tonen zeer uiteenlopend werk: textiel, schilderijen en iPadtekeningen. Al even veelzijdig en kleurrijk als het werk van Hockney.

Wie is David Hockney?
David Hockney, geboren in 1937, is een ware legende in de wereld van de beeldende kunsten. Hij omarmt een scala aan artistieke disciplines, waaronder schilderen, tekenen, grafiek, decorontwerp en fotografie. Zijn werk wordt gekenmerkt door een levendig gebruik van kleur en een baanbrekend perspectiefgebruik. Zijn experimenten op deze gebieden hebben de manier waarop we kijken naar kunst en creëren voor altijd veranderd. Hockney's unieke stijl heeft een blijvende impact gehad op de creatieve industrieën en heeft andere kunstenaars en creatievelingen aangemoedigd om risico's te nemen en hun eigen, unieke stem te ontdekken.

Gastcurator en Hockney-kenner en liefhebber Mariska Doesburg heeft geholpen de expositie samen te stellen. “Mijn liefde voor Hockney zit hem vooral in de alledaagse herkenbaarheid die zijn werk bij mij oproept. Zijn fascinatie voor de natuur, zijn kleurgebruik en het experimenteren met perspectief maakt zijn werk uniek en herkenbaar.”


Klik op de foto om deze te downloaden

David Hockney [1966] © Jane Bown

Klik op de foto om deze te downloaden

Expositie affiche
(gemaakt door Tjerk Zijlstra met foto Heleen Jonkman)

Klik op de foto om deze te downloaden© Marloes van Slobbe

Klik op de foto om deze te downloaden

© Adrie Gouweleeuw

Klik op de foto om deze te downloaden

© Annemiek van der Kuil

Klik op de foto om deze te downloaden

Kinderen creëren met Daniël van de Haterd in het Hockney Atelier © Annemiek van der Kuil

Klik op de foto om deze te downloaden

Drieluik Rockaway Beach 2 RPA 2023 © Paul van Hulzen