pers.berichten

Persberichten

033fotostad in het Rietveldpaviljoen stuurt voor elke tentoonstelling een persbericht uit.
Schrijf je hier in om onze persberichten te ontvangen.

Voorwaarden gebruik beeldmateriaal

  • De naam van de fotograaf dient altijd te worden vermeld.
  • Duplicatie en commercieel gebruik zijn niet toegestaan.
  • Dient alleen in de context van de expositie van 033fotostad gebruikt te worden.

Contact

Wil je meer informatie, ander beeldmateriaal of heb je een interviewverzoek? Neem dan contact op met:

Cara Louwman
Persmanager
m: 06-37657311
e: mail@caralouwman.nl

Klik hier voor een selectie van in de media verschenen artikelen.

2021

Eerste online 033fotostad quiz op donderdag 18 maart om 20.00 uur!

Iedereen is uitgenodigd om via zoom mee te doen met de eerste online 033fotostad quiz. Daag jezelf uit, test je fotografiekennis en win een vriendenpas en de felbegeerde wisseltrofee. Al quizend worden deelnemers nieuwsgierig gemaakt naar de foto-expositie IMPACT - photos that matter. Zodra het weer mag, is deze expositie te zien bij 033fotostad in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort.

Door de lockdown kan 033fotostad geen fysiek publiek ontvangen in het Rietveldpaviljoen, maar juist daarom zijn onze plannen voor allerlei nieuwe online evenementen groots! Bovendien is het Rietveldpaviljoen in ieder geval tot en met 2024 hét centrum voor fotografie-exposities en beeldcultuur, onder leiding van 033fotostad. Houd de website in de gaten en doe mee met alle initiatieven zoals de unieke online 033fotostad quiz.

Gratis deelname
Mee doen aan de 033fotostad quiz is mogelijk door online een gratis kaartje te bestellen via de website 033fotostad.com/evenementen. Deelnemers ontvangen per email een bevestiging en een email met link naar de zoom-omgeving waar de quiz wordt gespeeld. Naast een computer hebben de deelnemers ook een mobiele telefoon of tablet nodig voor het beantwoorden van de vragen.

Solo of als team
Er kan alleen of in een groep deelgenomen worden aan de online 033fotostad quiz. Een team wijst een teamleider aan die de vragen beantwoordt. De teamleden hebben onderling telefonisch of via whatsapp contact om te kunnen overleggen. Per team is maar één  vriendenpas te winnen.


Klik op de foto om deze te downloaden
© Pauli Gerritsen
3000x1996 px - 300dpi - 3,3 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
© Pauli Gerritsen
3000x3000 px - 300dpi - 4,9 MB

Online Indische editie Books on Tour met Ellen Deckwitz in Rietveldpaviljoen

De online Indische avond van Books on Tour op donderdag 25 maart om 20.00 uur is onderdeel van de expositie IMPACT - photos that matter. Het literair-culturele programma staat die avond in het teken van Nederlands-Indië. In het Rietveldpaviljoen geven de auteurs Ellen Deckwitz en Diederik Samwel een online presentatie over hun recente boeken. Daarnaast vertelt filmmaker Jazzy Taihuttu over de speelfilm De Oost die in april in première gaat. Het programma wordt gepresenteerd door Adriaan van Es en is te volgen via een live stream.

De Indische editie van Books on Tour is een van de evenementen die verbonden is aan de expositie IMPACT - photos that matter, waarin een belangrijke plek wordt ingenomen door foto’s over de complexe historie van Nederlands-Indië. Foto’s over de oorlog in Nederlands-Indië, de overstap naar Nederland en de derde generatie Nederlanders met Indische voorouders. In verband met de coronamaatregelen kan de expositie nog niet bezocht worden, maar via de online editie van Books on Tour nodigt de expositie toch uit tot een gesprek.

Ellen Deckwitz
Dichter, columnist en performer Ellen Deckwitz behoort tot de derde generatie Nederlanders met Indische roots en kreeg vooral van haar grootmoeder verhalen te horen over het leven in de vroegere kolonie. Met name over de periode voor en tijdens de oorlog. Die verhalen vormden de basis voor haar veelgeprezen boek Hogere Natuurkunde. Deels in poëzie, deels in proza ontrafelt Deckwitz haar familiegeschiedenis en de bijbehorende trauma’s. Daarmee doorbreekt ze de vaak hardnekkige zwijgcultuur binnen Indische families.

Jazzy Taihuttu
Filmmaker Jazzy Taihuttu gaat in haar inleiding op 25 maart in op de achtergronden en de totstandkoming van de speelfilm De Oost die werd geregisseerd door haar broer Jim Taihuttu. Taihuttu werkte als regieassistent tijdens de opnames en is verantwoordelijk voor het bijbehorende educatieve traject. Met de andere makers van De Oost hoopt ze eraan bij te dragen het ‘verzwegen hoofdstuk’ uit de geschiedenis bespreekbaar te maken.

Diederik Samwel
Daarnaast geeft Diederik Samwel een presentatie over zijn vorig jaar verschenen boek Tropenvader. De roman is gebaseerd op het levensverhaal van zijn vader wiens verleden in Nederlands-Indië hem bleef achtervolgen. Hij liet er zelden of nooit iets over los, al helemaal niet over zijn periode in het jongens- en het mannenkamp. Samwel probeert in het boek het dominante en buitenissige gedrag van zijn vader, een succesvolle Amsterdamse advocaat, te doorgronden.

Adriaan van Es
De presentatie tijdens deze Indische editie van Books on Tour is in handen van Adriaan van Es, arts, mensenrechtenactivist en teamlid van het Spiritueel Cultureel Centrum in Amersfoort. Westcoast Acoustic (Steffen de Wolff, Jurrie Zaat, Percy Huijer en George Pelupessy) zorgt op 25 maart voor de muzikale omlijsting.

Books on Tour
Books on Tour is een initiatief van de Stichting Bevordering Lees- en Schrijfplezier (BLSP).  De organisatoren bieden een gevarieerd programma rond literaire fictie en non-fictie, kunst en muziek. Dat gebeurt op locaties buiten de grote steden waarbij met name lokale schrijvers, dichters en artiesten een podium krijgen.

Praktische informatie
Tickets voor de online editie van Books on Tour over Nederlands-Indië op donderdag 25 maart van 20.00 tot 22.00 uur zijn te verkrijgen via www.033fotostad.com/evenementen/ en kosten € 5,00.

Zodra het weer mag is het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, geopend op donderdag van 12.00 uur tot 21.00 uur en van vrijdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.  De entree bedraagt € 3,50. In verband met de corona-maatregelen moeten bezoekers via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren.


Klik op de foto om deze te downloaden
© Milan van Dril
7892x4439 px - 300dpi - 15,6 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
© Milan van Dril
7952x5304 px - 300dpi - 19,3 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
© Milan van Dril
7952x5304 px - 300dpi - 16,3 MB

IMPACT - photos that matter

Aandacht voor maatschappelijke situaties tijdens expositie IMPACT-photos that matter

033fotostad verwacht donderdag 22 april de deuren van het Amersfoortse Rietveldpaviljoen weer te mogen openen. Dan is tot en met zondag 30 mei 2021 de expositie IMPACT - photos that matter  te zien. De expositie gaat over het werk van fotografen die op een indringende manier aandacht vragen voor bepaalde maatschappelijke situaties en die vaak ook hopen dat er door hun bijdrage verandering in gang wordt gebracht.

Wat is het verhaal achter de foto die we op de voorpagina van een nieuwssite of krant zien? En wat is de invloed van de maker ervan op onze beeldvorming? Hoe kan een foto ons zo raken dat we het beeld vele jaren later nog helder op ons netvlies hebben?

Zilveren Camera winnaars
Afgelopen maart 2021 won Sandra Minten de eerste prijs portretserie bij de Zilveren Camera. In het Rietveldpaviljoen laat zij  ander werk zien, maar zeker net zo indrukwekkend. In de getoonde fotoserie ontrafelt Minten het bestaan van drie generaties Roma-families die bij elkaar wonen in een kleine kamer. Ook voormalig Zilveren Camera winnaars Cynthia Boll, Ilvy Njiokiktjien en Ernst Coppejans tonen hun werk op de expositie IMPACT- photos that matter.

Online: fotografen aan het woord
Als gevolg van de lockdown is het Rietveldpaviljoen gesloten. 033fotostad vertrouwt er op vanaf donderdag 22 april 2021 weer publiek te kunnen en mogen verwelkomen. Ondertussen laten we de fotografen alvast aan het woord, in korte video-interviews. Meer online-activiteiten zitten in de pijplijn. Houd de website van 033fotostad goed in de gaten.

Zodra het weer mag is het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, geopend op donderdag van 12.00 uur tot 21.00 uur en van vrijdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.
De entree bedraagt € 3,50. In verband met de corona-maatregelen moeten bezoekers via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren.


Klik op de foto om deze te downloaden
Ibu Sarmini
© Cynthia Boll

2500x1667 px - 300dpi - 2,9 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
Am viață - I have life
© Sandra Minten

5472x3648 px - 240dpi - 5,3 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
Born Free
© Ilvy Njiokiktjien

1000x667 px - 85dpi - 72 kB

Klik op de foto om deze te downloaden
Nergens thuis - Puni Ram
© Pauli Gerritsen

3000x2000 px - 300dpi - 1,5 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
Pasung, geketend
© Annemiek van der Kuil

1500x1000 px - 85dpi - 260 kB

Klik op de foto om deze te downloaden
Pasung, geketend
© Rudi Waisnawa

1500x1024 px - 85dpi - 268 kB

Klik op de foto om deze te downloaden
Familiefoto's Nederlands Indië
© Armando Ello
2480x1654 px - 300dpi - 580 kB