pers.berichten

Persberichten

033fotostad in het Rietveldpaviljoen stuurt voor elke tentoonstelling een persbericht uit.
Schrijf je hier in om onze persberichten te ontvangen.

Voorwaarden gebruik beeldmateriaal

  • De naam van de fotograaf dient altijd te worden vermeld.
  • Duplicatie en commercieel gebruik zijn niet toegestaan.
  • Dient alleen in de context van de expositie van 033fotostad gebruikt te worden.

Contact

Wil je meer informatie, ander beeldmateriaal of heb je een interviewverzoek? Neem dan contact op met:

Hans van Helden
t: +31 (0)6 53 147 072
e: info@033fotostad.com

2023

Expositie "Toen, nu en straks…" van 4 t/m 28 augustus 2022 in Rietveldpaviljoen Amersfoort

Salon033 brengt Amersfoort in beeld. In het Rietveldpaviljoen.
Realistisch en abstract. Subtiel, speels en soms over de top.
Foto’s, een documentaire, tekeningen, maquettes, origami orakels, binnenhuismeubilair met fietsonderdelen  en sloophout geven een veelzijdig beeld van wat Amersfoort kan en wil betekenen. Terugblikken en vooruitzien.

In de schijnwerper staan het Stadhuis en de Onze Lieve Vrouwentoren, bekende Amersfoorters, de Circulaire Werkplaats, de Kringloopwinkel en het Repair Café. En last but not least het Rietveldpaviljoen oftewel de Zonnehof. Archieffoto’s met hoogtepunten van de afgelopen 60 jaar, onvergetelijke tentoonstellingen, beschreven in de Zonnehof-reeks. Maar ook ontwerpstudies voor de nabije toekomst van de eerste kunsthal van Nederland.

Thomas Thijssen toont ons zijn portretten van markante Amersfoorters. Marion Buijink kijkt met andere ogen naar de OLV-toren. Jolanda van Rijssen brengt na de Masterclass van Diana Bokje een bijzondere ode aan het nog te bouwen stadhuis. Joke Vollebregt laat zien dat verduurzaming verbroedert en Imke van de Venne stelt met een knipoog de vraag ‘WOOD you reCYCLE?’ Studenten van de TU Delft laten hun Rietveldfantasie de vrije loop en architect Jim Klinkhamer geeft met zijn ontwerp bezoekers met beperkingen toegang tot het Rietveldpaviljoen.

Kortom, op avontuur!
Op vrijdag 5 augustus om 16.00 uur vindt de opening plaats.
Op zaterdag 13 augustus zijn de studenten van de TU Delft aanwezig
Op 14, 20 en 21 augustus is er een Meet&Greet met Marion Buijink; op 18 augustus een Meet&Greet met Imke van de Venne

Van 4 tot en met 28 augustus 2022 te zien in het Rietveldpaviljoen.
Zonnehof 8 – 3811 ND Amersfoort
Geopend: donderdag tot en met zondag van 12 tot 17 uur
Entree: € 5.-

www.033fotostad.com


Rietveldpaviljoen
Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, is geopend op donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.  De entree bedraagt € 5. Gratis voor jongeren t/m 18 jaar en vrienden van het Rietveldpaviljoen.  Bezoekers kunnen via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren. Indien er plaats is kan er ter plekke ook een entreebewijs worden gekocht.


Klik op de foto om deze te downloaden
Rini © Thomas Thijssen

Klik op de foto om deze te downloaden

Opening tentoonstelling 1976 © Janus Visser

Klik op de foto om deze te downloaden
De Lieve Vrouwetoren © Marion Buijink

Klik op de foto om deze te downloaden
Repair Café wijkboerderij Nieuwland © Joke Vollebregt

Expositie "Rietveld Raakt" van 1 juni t/m 16 juli 2023 in Rietveldpaviljoen Amersfoort

Wie was Gerrit Rietveld en hoe is zijn invloed nog zichtbaar in de architectuur, meubelontwerp en kunst vandaag de dag? Nergens beter dan in het Rietveldpaviljoen ‘de Zonnehof’ in Amersfoort, kunnen bezoekers antwoorden krijgen op deze vragen. In Rietveld’s geboorte- en sterfmaand vindt de aftrap plaats voor een jaarlijkse tentoonstelling over Gerrit Rietveld.

In de expositie maak je kennis met de betekenis van het werk van Gerrit Rietveld in het verleden, hoe het de tand des tijds doorstaat en hoe zijn ontwerpen vandaag de dag restaurateurs, ontwerpers en kunstenaars inspireren.

De bezoeker kan het leven in een Rietveldhuis in de vorige eeuw bijna ‘aanraken’ door middel van foto’s en replica’s van Rietveldstoelen die verschillende particulieren ter beschikking stellen.

Een selectie uit het fotoproject ‘Gerrit Rietveld - Weelde van Eenvoud’ van Arjan Bronkhorst neemt de bezoeker verder mee in het heden naar bekende en minder bekende Rietveldhuizen, voor een intense beleving van zijn ontwerpen van de bijbehorende interieurs.

Cor van der Meijden - recent artist in residence in een van de Rietveldpanden - heeft zich laten inspireren door de architectuur, de vormtaal en gedachtegoed van Gerrit Rietveld. Bij de hier tentoongestelde installaties ligt de focus op een zo eenvoudig mogelijke vormgeving en gebruikmaking van abstracte vormen en minimale kleuren.
Ook de miniaturen ‘Rietveld Redesign’ van bekende hedendaagse ontwerpers, zijn geïnspireerd op Rietvelds visie en aanpak.

Koen van Eeckhoutte, een kunstenaar uit Amersfoort geeft zijn antwoord: design samen met kunst om de kijker te inspireren na te denken over wat meubels eigenlijk zijn en betekenen - net als Rietveld. Ook is het werk van de winnaars van de ontwerpwedstrijd ‘Redesign Rietveld’ voor architectuurstudenten van de TU Delft te zien.

Een bijzonder object van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed brengt Rietveld heel dichtbij: we laten - onder meer met behulp van 3D-technieken- zien hoe kunsthistorici en restaurateurs de tanden gezet hebben in de Perskamer die in 1959 in Parijs ingericht is.

In deze tentoonstelling kan De Zonnehof zelf natuurlijk niet ontbreken. Het gebouw, ontworpen als expositieruimte, opende 64 jaar geleden haar deuren. Daarmee is het Rietveldpaviljoen de oudste nog actieve kunsthal van Nederland. Met historische foto’s en objecten van het paviljoen lichten we de waarde van dit gebouw uit.

Rietveld leeft voort - soms direct zichtbaar en soms onverwacht, maar altijd verrassend en inspirerend en door in juni rond te lopen in de Zonnehof word je eigenlijk zelf deel van deze expositie.

Nevenprogramma
Tijdens de expositie is er weer een uitgebreid programma met nevenactiviteiten. Hoogtepunt: de Rietveldnacht op 23 juni met onder andere de ‘Olifantenpaadjes show’ van Jan Dirk van der Burg.

Volg https://www.033fotostad.com/ voor updates en het bestellen van kaarten.


Klik op de foto om deze te downloaden
Portret van Gerrit Rietveld uit 1941
© Onbekend

Klik op de foto om deze te downloaden
Openingshandeling De Zonnehof, Rietveld naast Molendijk, 1959
© Rodney Photography | Archief Eemland

Klik op de foto om deze te downloaden
Rietveld garagewoning Van Vuurst de Vries, Utrecht, 1927
© Arjan Bronkhorst

Klik op de foto om deze te downloaden
Huis Hildebrand, Rietveld, 1935, Blaricum
© Arjan Bronkhorst

‘We Are Water’ kunstinstallaties en liveoptredens

Een multidisciplinaire tentoonstelling in het Rietveldpaviljoen

Zeven kunstenaars in de leeftijd van 22 tot 65 gingen samen aan de slag met de rol van water in het leven van mensen. Ze vertegenwoordigen elf disciplines; de audiovisueel kunstenaar, de componist, de muziektechnoloog, de systeemontwerper, de kunstfotograaf, de kunstschilder, de lichtkunstenaar, de visual artist, de beeldend kunstenaar, de interactie performance designer en de percussionist.

Dit levert een expositie op in het Amersfoortse Rietveldpaviljoen waarin de toeschouwer wordt ondergedompeld in de vele gezichten van water. Een onvergetelijke totaalervaring. ‘We Are Water’ is een initiatief van audiovisueel kunstenaar Victor Dissel (22) en kunstfotograaf René Dissel (60).

Wat kun je verwachten? Een tip van de sluier:

Een kunstinstallatie van Victor Dissel die de kijker letterlijk een spiegel voor houdt. Op een hoek van 45 graden hangt een grote spiegel boven een bak met een dunne laag water. Dit water komt op miraculeuze wijze in beweging.

Waterportretten van René Dissel, in en onder water gemaakt, laten de eenheid tussen mens en water zien. Kunstschilder Ingrid Jansen beschilderde de foto’s van René met een extra uitdiepende laag.

Met de 'digitale waterval’, een imposant rechtopstaand LED-scherm van 3 meter hoog, laat  lichtkunstenaar Emanuel Nijkerk zich laat fascineren door de velen krachten en patronen van water.

Beeldend kunstenaar Ruud Lanfermeijer stond op 14 juli 2021 oog in oog met de gigantische overstroming in zijn woonplaats Altenahr, Duitsland. In zijn mixed-media installatie neemt hij de toeschouwer mee in de surrealistische werkelijkheid van deze catastrofe.

‘We Are water’ schenkt ook aandacht aan betekenis van water in het actuele maatschappelijke klimaatvraagstuk. Bijvoorbeeld met een fotoserie van René Dissel over het uitgestrekte landschap van de Eempolder en de menselijke invloed daarop. Het Waterschap zorgt er voor dijkbescherming, beheer van waterwegen en bescherming van de kwetsbare vogelpopulatie. En door een serie lezingen over waterstof en energietransitie door Waterstofmagazine. Hoe kan water onze planeet redden? En wat is de toekomst van waterstof?

De kunstenaars treden in de weekends op met live uitvoeringen van hun kunstwerk. Denk aan een live schilderperformance ondersteund door geïmproviseerde muziek en videoprojecties. Of een audiovisuele performance, waarin je als toeschouwer wordt meegezogen in de ervaring door videoprojecties en speakers die het publiek omringen.

De première van ‘We Are Water’ in het Rietveldpaviljoen, op 16 juni 2022, is ook startpunt voor een rondreizende tour langs verschillende culturele broedplaatsen in de provincie Utrecht.

Deelnemende kunstenaars: Victor Dissel , Gerben van der Kleij, René Dissel, Emanuel Nijkerk, Ruud Lanfermeijer, Ingrid Jansen en Angelo van den Burg.

Rietveldpaviljoen
Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, is geopend op donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.  De entree bedraagt € 5. Gratis voor jongeren t/m 18 jaar en vrienden van het Rietveldpaviljoen.  Bezoekers kunnen via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren. Indien er plaats is kan er ter plekke ook een entreebewijs worden gekocht.


Klik op de foto om deze te downloaden
Joy Mirrors © René Dissel

Klik op de foto om deze te downloaden
Altenahr Hochwasser © Ruud Lanfermeijer

Klik op de foto om deze te downloaden
Hochwasser am Friedhof 2021 © Ruud Lanfermeijer

Klik op de foto om deze te downloaden
© Ingrid Jansen en René Dissel

Aisha Zeijpveld exposeert in het Rietveldpaviljoen als ‘nazaat van Mondriaan’

De jonge Amsterdamse fotograaf Aisha Zeijpveld is een meester van de verbeelding. Daarom is ze zo thuis in “het Feest van de Verbeelding”, het thema van de viering van 150 jaar Mondriaan.

Zeijpveld zet de kijker op het verkeerde been. Op het eerste gezicht zou je denken dat ze haar toevlucht neemt tot Photoshop om haar beelden te creëren. In werkelijkheid gaat ze aan de slag met schaar, karton en welk ander materiaal ook dat ze kan gebruiken om haar verbeelding vorm te geven. Ze legt de focus op de naaktheid en kwetsbaarheid van haar onderwerpen. Tegelijkertijd toont ze de kracht en trots van de mensen voor haar camera.

Zeijpveld streeft naar het absurde, waardoor haar foto’s op het snijvlak van werkelijkheid en droomwereld liggen, zonder aan helderheid te verliezen. Ze probeert momenten vast te leggen waarop iemand zich niet bewust lijkt van de aanwezigheid van een camera. Dat verreist een wederzijds vertrouwen, wat niet altijd evident is – vooral als je weet dat ze ook voortdurend met nieuwe technieken experimenteert.

Om te voorkomen dat ze eerdere ideeën herhaalt, blijft Zeijpveld grenzen verleggen. Elke fotoshoot is anders, maar opmerkelijk genoeg herken je er ook telkens weer de hand van de kunstenaar in.

We presenteren een dwarsdoorsnede uit het portfolio van Aisha Zeijpveld, dat gekenmerkt wordt door uitzonderlijke, conceptuele portretten. Ze vindt een balans tussen naakte realiteit en buitenissig surrealisme met de hulp van aquarelachtige lagen, verfrommelde canvassen, gekantelde spiegels, ongebruikelijke rekwisieten en dito materialen. Kortom: alles wat haar kan helpen om de werkelijkheid te vervormen.

Vloeibare canvassen en fotografische trucs creëren de illusie van lichamen die versmolten of verstrengeld raken in doorgaans zacht gekleurde achtergronden. Haar credo: zie met de ogen, kijk met de hersenen. De menselijke maat prevaleert. En door te experimenteren met de meest bijzondere technieken heeft ze een heel nieuw arsenaal aan mogelijkheden geopend om beelden te creëren.

Daarbij houdt Zeijpveld ook van de subtiele vervormingen, het stof en de krassen op het oppervlak van elke afgedrukte foto. Die voegen voor haar nog een extra tactiele, artistieke toets toe aan het sowieso al erg hands-on creatieproces van haar werk.

Rietveldpaviljoen
Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, is geopend op donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.  De entree bedraagt € 5. Bezoekers kunnen via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren. Indien er plaats is kan er ter plekke ook een entreebewijs worden gekocht.


Klik op de foto om deze te downloaden
Aisha Zeijpveld © Rene Dissel
4016x5622 px - 300dpi - 7,1 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
Koen Hauser © Aisha Zeijpveld
3024x4032 px - 72dpi - 3,1 MB

Lezing en boekenmarkt tijdens expositie Ne Me Quitte Pas in Rietveldpaviljoen Amersfoort

Internationaal befaamd fotograaf Hannes Wallrafen houdt op 12 december een lezing en  van 16 tot en met 19 december is er een boekenmarkt tijdens de expositie Ne Me Quitte Pas. De expositie laat werk zien van 16 verschillende kunstenaars en fotografen. Ne Me Quitte Pas, verlaat me niet. “De foto-expositie werpt licht op het diep menselijk universeel verlangen om van betekenis te blijven. Er wordt een indringend en beeldend teken gegeven van verbondenheid en trouw tussen verschillende (familie-)generaties. Familie duurt een mensenleven lang. Het is de krachtigste en tegelijk de meest kwetsbare band.” Mooie woorden uit de proloog in de catalogus van familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt.

Hannes Wallrafen
Op 12 december om 12.00 uur geeft Hannes Wallrafen een lezing. Wat gebeurt er met iemand als die zijn belangrijkste zintuig moet missen? Wallrafen werd op 53-jarige leeftijd, door een erfelijke aandoening, blind. Een nachtmerrie voor ieder mens, maar zeker voor een fotograaf. De wereld werd een visuele herinnering. Na een periode van grote wanhoop herneemt hij zich en gaat zich verdiepen in de wereld van zintuigen. Hij ontdekt de mogelijkheid beelden via geluid uit te drukken. Zijn nieuwsgierigheid, zijn kunstenaarschap blijken zijn redding. Kaarten voor lezing zijn te verkrijgen via www.033fotostad.com/activiteiten/

Boekenmarkt
Van donderdag 16 tot en met zondag 19 december is er een boekenmarkt tijdens de expositie Ne Me Quitte Pas. Er zijn boeken te koop van circa 40 fotografen die zijn aangesloten bij Self Publishers United. Self Publishers United is een groep fotografen die in eigen beheer een fotoboek, vaak in gelimiteerde oplage, hebben uitgegeven. De groep is een non-profit organisatie die wordt geleid door de fotografen zelf. De boeken van Self Publishers United zijn aangekocht door het Nederlands Fotomuseum en onderdeel van hun collectie. Nieuwe boeken zijn bijvoorbeeld Laws of the Haystack van Emile Gostelie en Play van Eva Veldhoen, beiden groots gepresenteerd op Paris Photo dit jaar. Gostelie was een van de drie Carte Blanche studenten van Paris Photo. Het boek Play staat in de top-10 van Paris Photo - Aperture Foundation PhotoBook Awards.

Exposerende kunstenaars
De expositie Ne Me Quitte Pas toont werk van Christian Arts, Yanina Cesa, Greet van Dam, Femke Doove, Jamie van den Heuvel, Pascale Hustings, Josita van de Kerk, Cara Louwman & Yuen Yee Li, Wies den Ouden, Bianca Pauline, Sten Petersen, Rob Severein, Linda Verkaaik, Mo Verlaan en Hannes Wallrafen. Bij de tentoonstelling hoort een eenvoudige catalogus waarin de verhalen van de kunstenaars zijn opgetekend.

Rietveldpaviljoen
Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, is geopend op donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.  De entree bedraagt € 3,50 of € 6,00 inclusief catalogus. Bezoekers kunnen via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren. Indien er plaats is kan er ter plekke ook een entreebewijs worden gekocht.


Klik op de foto om deze te downloaden
Potret Hannes Wallrafen © Frank Ruiter
1000x1333 px - 300dpi - 4208 kB

Klik op de foto om deze te downloaden
© Hannes Wallrafen
4634x4618 px - 360dpi - 4,9 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
De Schimmel © Hannes Wallrafen
3390x3363 px - 300dpi - 4,1 MB

Hoe ben ik geworden wie ik ben?

Expositie Ne Me Quitte Pas van 18 november t/m 19 december in Rietveldpaviljoen Amersfoort

Tijdens de expositie Ne Me Quitte Pas is er werk te zien van fotografen en beeldend kunstenaars die op zoek zijn naar antwoorden op vragen als: Waar kom ik vandaan? Hoe ben ik geworden wie ik ben? Hoe heeft mijn familie(geschiedenis) – van generatie op generatie – invloed op wie ik nu ben? Welke beelden (vaak zonder woorden) uit mijn jeugd werken door in mijn volwassen leven? En hoe blijven ingrijpende gebeurtenissen mij op veel momenten nog steeds raken?

Exposerende kunstenaars

De expositie Ne Me Quitte Pas in het Rietveldpaviljoen toont werk van Christian Arts, Yanina Cesa, Greet van Dam, Femke Doove, Jamie van den Heuvel, Pascale Hustings, Josita van de Kerk, Cara Louwman & Yuen Yee Li, Wies den Ouden, Bianca Pauline, Sten Petersen, Rob Severein, Linda Verkaaik, Mo Verlaan en Hannes Wallrafen. Bij de tentoonstelling hoort een eenvoudig boekje waarin de verhalen van de kunstenaars zijn opgetekend.

Hannes Wallrafen
Wat gebeurt er met iemand als die zijn belangrijkste zintuig moet missen? Internationaal befaamd fotograaf Hannes Wallrafen werd op 53-jarige leeftijd, door een erfelijke aandoening, blind. Een nachtmerrie voor ieder mens, maar zeker voor een fotograaf. De wereld werd een visuele herinnering. Na een periode van grote wanhoop herneemt hij zich en gaat zich verdiepen in de wereld van zintuigen. Hij ontdekt de mogelijkheid beelden via geluid uit te drukken. Zijn nieuwsgierigheid, zijn kunstenaarschap blijken zijn redding.

Christian Arts en Yanina Cesa
Toen de vader van Christian Arts overleed liet hij weinig persoonlijke spullen achter. Alleen enkele foto’s, een horloge, cassettespeler, kruis en zijn trouwring. En – omdat zijn vader een fietsenreparatiewinkel had – tonnen gereedschap, fietswrakken en reserveonderdelen. Omdat deze items hem zo typeerden besloot Arts ze samen te voegen tot een serie stillevens.
De afgelopen jaren heeft Yanina Cesa de ziekte en dood van haar vader en de geboorte van haar zoon hier in Nederland moeten beleven, ver weg van haar geboorteland Argentinië. Voor Cesa is fotografie een manier om de familiebanden te behouden die niet meer bestaan, om haar wortels op te nemen in de nieuwe wereld van haar zoon, om nieuwe verbindingen te creëren.

Nevenprogramma
Eveneens is er een nevenprogramma met daarin aandacht voor de thema’s ‘Hoe ben ik geworden wie ik ben?’, ‘Waar kom ik vandaan?’ en ‘Wat is familie?’.

Zondag 12 december 12.00-13.00 uur: lezing ‘geluid in zicht’ door fotograaf Hannes Wallrafen die op latere leeftijd blind is geworden.

Donderdag 16 t/m 19 december van 12.00-17.00 uur: fotoboekenmarkt. Veel deelnemende kunstenaars hebben eveneens een boek gepubliceerd dat aansluit bij het thema Ne Me Quitte Pas, vergeet mij niet.

Aanmelden voor de lezingen via de website 033fotostad.com/evenementen. De lezingen vinden plaats in het Rietveldpaviljoen.

Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, is geopend op donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.  De entree bedraagt € 3,50 of € 6,00 inclusief catalogus. Bezoekers kunnen via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren. Indien er plaats is kan er ter plekke ook een entreebewijs worden gekocht.


Klik op de foto om deze te downloaden
Still Alive © ChristianArts
3976x3976 px - 300dpi - 4,1 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
Rooting © Cara Louwman & Yuen Yee Li
4762x5953 px - 360dpi - 5,1 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
Op weg naar mijn moeder © Wies den Ouden
3110x4392 px - 266dpi - 4,2 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
Meander © Mo Verlaan
1500x1003 px - 300dpi - 960 kB

Klik op de foto om deze te downloaden
Vinculos © Yanina Cesa
2479x3508 px - 300dpi - 2,4 MB

Finissage ‘Welcome in the garden of Henri Blommers’ op 29 augustus in Galerie Rietveldpaviljoen

Op zondag 29 augustus 2021 van 12.00 tot 14.00 uur zijn geïnteresseerden van harte uitgenodigd op de finissage ‘Welcome in the garden of Henri’ in Galerie Rietveldpaviljoen. Onder het genot van een hapje en drankje zal fotograaf Henri Blommers vertellen over zijn werk. De toegang is gratis.

Henri Blommers is een Amsterdamse fine-art fotograaf die zowel digitaal als analoog werkt, met een verscheidenheid aan camera's. Na zijn scheiding had Henri Blommers geen onderdak meer en zat hij vast op zijn tuin. Hij was behoorlijk eenzaam. Er zat voor hem maar een ding op: het beste uit zijn tuin te halen! Hoewel Henri Blommers zijn hele leven bloemen en planten had gefotografeerd, drong het toen pas tot hem door dat zijn tuin het beginpunt van iets nieuws kon zijn.

Galerie Rietveldpaviljoen
Sinds juni 2021 heeft 033fotostad de nieuw opgerichte Galerie Rietveldpaviljoen onder haar dak aan de Zonnehof in Amersfoort. In Galerie Rietveldpaviljoen worden foto’s en fotoboeken verkocht. De collectie is eveneens te vinden op www.033fotostad.com/galerie-rietveldpaviljoen.

Galerie Rietveldpaviljoen is gevestigd in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof 8 in Amersfoort. De galerie is geopend op donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.  De entree voor de galerie is gratis.


Klik op de foto om deze te downloaden
Bluethistle
© Henri Blommers

1051x1575 px - 200dpi - 1,6 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
Magnolia
© Henri Blommers

1345x1902 px - 200dpi - 1,2 MB

Architectuurtentoonstelling ‘Structuralisme in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken’, met foto’s van architectuurfotograaf Dirk Verwoerd

Het bijzondere van structuralistische architectuur laat zich niet altijd meteen aflezen aan de gevels. De manier waarop architectuurfotograaf Dirk Verwoerd projecten in beeld brengt laat echter geen ruimte voor twijfel: in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken zijn unieke projecten gerealiseerd in een architectuurperiode die wordt samengevat met de term ‘Structuralisme’. FASadE gaf de opdracht om woningen, scholen en kantoorgebouwen te fotograferen en dit deed Verwoerd niet alleen vanaf ooghoogte, maar ook vanuit de lucht met behulp van drone-fotografie. Van 2 t/m 19 september 2021 zijn de foto's te zien op de tentoonstelling ‘Structuralisme in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken’ in het Rietveldpaviljoen.

Tentoonstelling
De tentoonstelling toont de prachtige foto’s van Verwoerd en illustreert het brede spectrum dat het structuralisme omvat: van zakelijk kantoor tot romantisch paleisje. Daarnaast plaatst de tentoonstelling de lokale projecten in een breder perspectief. Het Rietveldpaviljoen ademt voor de duur van de tentoonstelling de sfeer van de jaren ’70. FASadE organiseert de tentoonstelling in samenwerking met 033fotostad. In het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof 8 in Amersfoort, ben je tussen 2 en 19 september van donderdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur van harte welkom. Vooralsnog wel van tevoren te reserveren via 'Boek je bezoek' op de website 033fotostad.com. Indien er plaats is kun je ook ter plekke registreren. Bij de tentoonstelling is een magazine verkrijgbaar. De getoonde fotowerken zijn bovendien te koop. Als u kunt aantonen dat u bewoner bent van een gefotografeerde woning krijgt u 15% korting op de aanschafprijs.

Jong Erfgoed
Hoewel de interesse voor de architectuur en stedenbouw uit de zeventiger jaren toeneemt, is er nog te weinig oog voor de kwaliteit. Juist door de achterliggende ideeën te vertellen kan voorbij de 'lelijkheid’ worden gekeken. De huidige woonopgave vertoont veel gelijkenis met de opgave uit de jaren ’60 – ’70. De vraag om andere woonvormen, de aandacht voor de menselijke maat, de nadruk op burgerparticipatie, verdichting en intensiever grondgebruik en het hergebruik van bijzondere gebouwen en monumenten: het zijn enkele herkenbare paralellen met de huidige woonopgave.

Magazine
Speciaal voor de tentoonstelling heeft FASadE een magazine samengesteld met artikelen en interviews en veel fotobeelden van Dirk Verwoerd. Het magazine is voor €7,50 verkrijgbaar bij het Rietveldpaviljoen en na de tentoonstelling ook bij FASadE.

Architectuurcafé
In het verlengde van de tentoonstelling wordt een architectuurcafé georganiseerd op woensdagavond 8 september, waarin architecten Herman Hertzberger en Abel Blom over de toekomst van dit jonge erfgoed zullen spreken. Reserveren om hierbij live aanwezig te zijn, kan via de website van FASadE. Het aantal bezoekers van deze avond is vanwege de Corona-maatregelen waarschijnlijk beperkt. Daarom wordt het architectuurcafé live gestreamd. Gespreksleider is Patrick van der Klooster, leider van BPD Studio.

Fietstochten
FASadE maakte eerder dit jaar al een architectuurroutekaart, waarop een selectie foto's van Verwoerd te zien is. In het weekend van de Open Monumentendagen op 11 en 12 september organiseert FASadE fietstochten onder begeleiding langs structuralistische architectuur op de routekaart. Aanmelding via de website van FASadE.

Lezing Volksuniversiteit
Op donderdag 16 september verzorgt stedenbouwkundige Johan Galjaard een lezing over het Structuralisme voor de Volksuniversiteit. Aanmelding voor deze lezing in het Rietveldpaviljoen kan via www.vuamersfoort.nl. . Hierna volgt het laatste weekend dat de tentoonstelling te zien is. Kort maar krachtig!

Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, is geopend op donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.  De entree bedraagt € 3,50. In verband met de corona-maatregelen moeten bezoekers via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren. Indien er plaats is kan er ter plekke ook een entreebewijs worden gekocht. Galerie Rietveldpaviljoen is kosteloos te bezoeken.


Klik op de foto om deze te downloaden
© Drik Verwoerd
5362x2172 px - 300dpi - 8,8 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
© Drik Verwoers
2053x1416 px - 300dpi - 1,7 MB

Een eigentijdse blik op Dante Alighieri van 30 september tot en met 24 oktober in het Amersfoortse Rietveldpaviljoen

Dante Alighieri (1265-1321) was een dichter. Met zijn werk laat hij zien dat je met een creatieve houding boven je eigen ellende kunt uitstijgen. In zijn belangrijkste werk, La Divina Commedia, maakt hij een reis door het Inferno, Purgatorio en Paradiso. Hij schreef het in ballingschap. In de afgelopen zevenhonderd jaar heeft dit werk vele lezers geraakt. De verkoopexpositie ‘Dante leeft!’ laat zien hoe La Divina Commedia ook nu nog kunstenaars, schrijvers en filmmakers inspireert. Kunnen wij onze eigen Dante zijn?

We leven in een chaotische tijd met onderlinge strijd, epidemieën en veel vluchtelingen. Dante leefde ruim zevenhonderd jaar geleden ook in zo’n chaotische tijd. Zijn woonplaats Florence werd continu bedreigd door aanvallen van buiten, maar vooral door interne spanningen en bloedige conflicten. In de omgeving heerste malaria en regelmatig brak de pest uit. Op 37-jarige leeftijd werd Dante verbannen uit zijn geliefde stad. De rest van zijn leven zwierf hij als banneling rond. Op zijn laatste omzwerving kreeg hij malaria en stierf. Hij was 56 jaar oud.

Exposerende kunstenaars op verkoopexpositie
De verkoopexpositie ‘Dante leeft!’ is een samenwerking tussen de vereniging Dante Alighieri Amersfoort en 033fotostad. Tijdens deze expositie in het Rietveldpaviljoen is er werk te zien van fotografen Arij van der Stelt, Dracorubio (Roderick Arisiaman), Marc Rietdijk, Nico Brons en Petra Katanic; schilderijen van Wietse Kuis; en beeldhouwkunst van Nikolaas van Os en Emile van der Kruk. De werken zijn tentoongesteld in de kunsthal en worden verkocht in de aangesloten galerie, die zich eveneens in het Rietveldpaviljoen bevindt.

Lezingen geïnspireerd op Dante
De vereniging Dante Alighieri organiseert verschillende lezingen over Dante. Lezingen waarin Dante wordt gerelateerd aan film en popmuziek, over het werk en leven van Dante en Dante in de kunstgeschiedenis. Het programma is als volgt:

Donderdag 30 september vanaf 20.00 uur:  Dante Leeft! Waarom? - Rob Vroom
Donderdag 7 oktober vanaf 20.00 uur:  Dante en film - Kevin Toma  
Donderdag 14 oktober vanaf 20.00 uur: Dante en kunstgeschiedenis - Irmin Visser  
Donderdag 21 oktober vanaf 20.00 uur: Dante en popmuziek - Fabianne Dammers

Aanmelden voor de lezingen via de website www.dante-amersfoort.nl/agenda. De lezingen vinden plaats in het Rietveldpaviljoen en kunnen ook via een live stream worden gevolgd.

Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, is geopend op donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.  De entree bedraagt € 3,50. In verband met de corona-maatregelen moeten bezoekers via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren. Indien er plaats is kan er ter plekke ook een entreebewijs worden gekocht.


Klik op de foto om deze te downloaden
© Wietse Kuis
3205x3205 px - 300dpi - 10 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
© Petra Katanic
1985x1395 px - 144dpi - 1,9 MB

Online dubbelinterview over de taal van fotografie met Tom Meerman, Ilvy Njiokiktjien en Hans van Helden

Kijk en luister op donderdag 6 mei om 20.00 uur naar het online dubbelinterview over de taal van fotografie met Tom Meerman, Ilvy Njiokiktjien en Hans van Helden. Bovendien kan er via een live chat vragen worden gesteld. In het dubbelinterview wordt er antwoord gegeven op vragen als: Hoe verwoord je de kracht van een foto? Hoe leg je uit dat sommige foto’s zo raken en impact hebben?

Door de lockdown kan 033fotostad geen fysiek publiek ontvangen in het Rietveldpaviljoen, maar juist daarom vinden dit soort online initiatieven plaats. Het dubbelinterview is onderdeel van de expositie IMPACT – photos that matter. De expositie gaat over het werk van fotografen die op een indringende manier aandacht vragen voor bepaalde maatschappelijke situaties en die vaak ook hopen dat er door hun bijdrage verandering in gang wordt gebracht.

Tom Meerman
Tom Meerman fotografeert en praat over fotografie. Eind mei verschijnt zijn boek over de taal van fotografie. Hans van Helden, motor achter 033fotostad, interviewt Meerman over zijn kijk op fotografie en het bespreken ervan. Daarna gaat Meerman in gesprek met Ilvy Njiokiktjien, prijswinnende documentaire fotograaf, over hoe haar foto’s impact hebben en relevant zijn voor het publiek.

Ilvy Njiokiktjien
llvy Njiokiktjien volgt al 12 jaar Zuid-Afrikaanse jongeren die zijn geboren in de periode rondom de afschaffing van de apartheid, de zogenaamde Born Free generatie. Zij vraagt zich af hoe het leven van jongeren die geboren zijn in ‘vrijheid’ eruit ziet. Vrijheid op papier, want de sporen van apartheid zijn nog lang niet uitgewist.

Hans van Helden
Hans van Helden is voorzitter van het organisatieteam 033fotostad in het Rietveldpaviljoen. Onder leiding van 033fotostad is het Rietveldpaviljoen in ieder geval tot en met 2024 hét centrum voor fotografie-exposities en beeldcultuur. 033fotostad organiseert het hele jaar door afwisselende foto-exposities en laat deze hand-in-hand gaan met initiatieven van beeldend kunstenaars, schrijvers, theatermakers en muzikanten.

Deelname
Mee doen aan het dubbelinterview met live chat is mogelijk door een ticket te bestellen via de website 033fotostad.com/evenementen. Een ticket kost € 7,50. Pak die kans om jouw vragen te stellen aan Tom Meerman, Ilvy Njiokiktjien en Hans van Helden.


Klik op de foto om deze te downloaden
© Ilvy Njiokiktjien
3309x2206 px - 300dpi - 5,1 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
© Rob Acket
828x991 px - 72dpi - 388 kB

Klik op de foto om deze te downloaden
© Tom Meerman - Van Duuren Media
1853x2243 px - 144dpi - 2,2 MB