pers.berichten

Persberichten

033fotostad in het Rietveldpaviljoen stuurt voor elke tentoonstelling een persbericht uit.
Schrijf je hier in om onze persberichten te ontvangen.

Voorwaarden gebruik beeldmateriaal

  • De naam van de fotograaf dient altijd te worden vermeld.
  • Duplicatie en commercieel gebruik zijn niet toegestaan.
  • Dient alleen in de context van de expositie van 033fotostad gebruikt te worden.

Contact

Wil je meer informatie, ander beeldmateriaal of heb je een interviewverzoek? Neem dan contact op met:

Cara Louwman
Persmanager
m: 06-37657311
e: mail@caralouwman.nl

Klik hier voor een selectie van in de media verschenen artikelen.

2021

IMPACT - photos that matter

Belangrijke rol voor Nederlands-Indië in expositie IMPACT-photos that matter

Op donderdag 10 juni opent het Rietveldpaviljoen haar deuren en kan de expositie IMPACT - photos that matter eindelijk bezocht te worden. In de expositie zijn ongeveer 100 werken samengebracht van diverse fotografen en beeldend kunstenaars. Een belangrijke plek in de expositie wordt ingenomen door foto’s over de complexe historie van Nederlands-Indië.

De komende weken zijn er verschillende meet & greets gepland, onder andere met de Zilveren Camera winnende fotograaf Sandra Minten. Ook is er op zondag 20 juni een speciale inloopmiddag voor ontmoetingen met exposanten van de Nederlands-Indië tentoonstelling. Meer informatie is te vinden op www.033fotostad.com/activiteiten/.

Oorlog in Nederlands-Indië
Het eerste deel van de expositie bestaat uit foto’s, van onder andere het Nationaal Archief, die een indruk geven van de complexiteit van de oorlog tijdens de Japanse bezetting, de kampen en de repatriëring binnen Nederlands-Indië en naar Nederland als gevolg van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.

Overstap van Nederlands-Indië naar Nederland
Het tweede deel toont Nederlanders, al dan niet met Indische roots, die vanaf 1945 per schip naar Nederland kwamen voor een tijdelijk verblijf hier of om een bestaan op te bouwen. Riekje Hoffman heeft verhalen met familiefoto’s verzameld van vijftien gezinnen uit Amersfoort die destijds de overstap hebben gemaakt.

De lange reis van de poesaka
In deel drie geeft fotograaf Armando Ello samen met auteur Simone Berger een stem aan de eerste generatie Indische Nederlanders en hun nazaten door het levenspad van de poesaka te volgen. Een poesaka is een waardevol erfstuk uit voormalig Nederlands-Indië. De geportretteerde personen maken de geschiedenis tastbaar. Ze geven een gezicht aan de vele nog niet vertelde Indische verhalen. Het is tevens verwoord en verbeeld in het boek ‘De lange reis van de poesaka – Indische tastbare herinneringen’ gemaakt door Ello en Berger. Dit boek en boeken van andere exposanten zijn te koop in Galerie Rietveldpaviljoen of via de webshop www.033fotostad/galerie-rietveldpaviljoen/.

Twijfelindo
Het vierde en laatste deel van de expositie is gebaseerd op het boek Twijfelindo van Ello. Het toont foto’s van de derde en vierde generatie Nederlanders met Indische voorouders, zogenaamde Twijfelindo’s. Hoe beleven zij hun roots en hun gevestigde leven hier?


Vanaf donderdag 10 juni is het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, weer open. De openingstijden zijn van donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.  De entree bedraagt € 3,50. In verband met de corona-maatregelen moeten bezoekers via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren.


Klik op de foto om deze te downloaden
De lange reis van de poesaka
© Armando Ello

6016x4016 px - 240dpi - 6,8 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
De lange reis van de poesaka
© Armando Ello

4272x2856 px - 180dpi - 6 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
De lange reis van de poesaka
© Armando Ello

4016x6016 px - 240dpi - 12 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
De lange reis van de poesaka
© Armando Ello

4016x6016 px - 240dpi - 9.3 MB

033fotostad start Galerie Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof

Sinds mei 2021 heeft 033fotostad de nieuw opgerichte Galerie Rietveldpaviljoen onder haar dak aan de Zonnehof in Amersfoort. In Galerie Rietveldpaviljoen worden foto’s en fotoboeken verkocht. De collectie bestaat uit fotografische kunst van fotografen die in het Rietveldpaviljoen hebben geëxposeerd. De fotoboekencollectie omvat boeken van Amersfoortse fotografen en Self Publishers United. De collectie is eveneens te vinden op www.033fotostad.com/galerie-rietveldpaviljoen.

In verband met de lockdown is het Rietveldpaviljoen en dus ook de galerie gesloten. De geïnteresseerde fotoliefhebber en koper kan alvast rondkijken in de webshop www.033fotostad.com/galerie-rietveldpaviljoen. Ook de wandelende voorbijganger kan zich laten verrassen door regelmatig wisselend werk in de etalage van Galerie Rietveldpaviljoen. Op dit moment is er in de etalage werk van de fotografen Cas Oorthuys en Cara Louwman te zien.

Fotocollectie
Na elke 033fotostad-expositie in het Rietveldpaviljoen wil Galerie Rietveldpaviljoen de artistieke kwaliteiten van een aantal hedendaagse fotografen langer zichtbaar maken en de collectie hiermee aanvullen. De steeds wisselende collectie omvat onder andere foto’s van Saskia Boelsums, Pascale Hustings, Nicoleta Gabor en vintage foto’s van de fotografen Cas Oorthuys en August Sander.

Fotoboeken
De fotoboekencollectie bestaat uit boeken van Amersfoortse fotografen en Self Publishers United. Self Publishers United is een groep fotografen die in eigen beheer een fotoboek, vaak in gelimiteerde oplage, hebben uitgegeven. De groep is een non-profit organisatie die wordt geleid door de fotografen zelf.

Verkoop
Via de webshop kunnen foto’s en boeken worden gekocht en vervolgens worden opgehaald in Galerie Rietveldpaviljoen. De galerie is gevestigd in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof 8 in  Amersfoort.


Klik op de foto om deze te downloaden
© Cara Louwman
2835x2126 px - 360dpi - 3,88 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
© Cara Louwman
3330x2220 px - 360dpi - 4,08 MB

Online dubbelinterview over de taal van fotografie met Tom Meerman, Ilvy Njiokiktjien en Hans van Helden

Kijk en luister op donderdag 6 mei om 20.00 uur naar het online dubbelinterview over de taal van fotografie met Tom Meerman, Ilvy Njiokiktjien en Hans van Helden. Bovendien kan er via een live chat vragen worden gesteld. In het dubbelinterview wordt er antwoord gegeven op vragen als: Hoe verwoord je de kracht van een foto? Hoe leg je uit dat sommige foto’s zo raken en impact hebben?

Door de lockdown kan 033fotostad geen fysiek publiek ontvangen in het Rietveldpaviljoen, maar juist daarom vinden dit soort online initiatieven plaats. Het dubbelinterview is onderdeel van de expositie IMPACT – photos that matter. De expositie gaat over het werk van fotografen die op een indringende manier aandacht vragen voor bepaalde maatschappelijke situaties en die vaak ook hopen dat er door hun bijdrage verandering in gang wordt gebracht.

Tom Meerman
Tom Meerman fotografeert en praat over fotografie. Eind mei verschijnt zijn boek over de taal van fotografie. Hans van Helden, motor achter 033fotostad, interviewt Meerman over zijn kijk op fotografie en het bespreken ervan. Daarna gaat Meerman in gesprek met Ilvy Njiokiktjien, prijswinnende documentaire fotograaf, over hoe haar foto’s impact hebben en relevant zijn voor het publiek.

Ilvy Njiokiktjien
llvy Njiokiktjien volgt al 12 jaar Zuid-Afrikaanse jongeren die zijn geboren in de periode rondom de afschaffing van de apartheid, de zogenaamde Born Free generatie. Zij vraagt zich af hoe het leven van jongeren die geboren zijn in ‘vrijheid’ eruit ziet. Vrijheid op papier, want de sporen van apartheid zijn nog lang niet uitgewist.

Hans van Helden
Hans van Helden is voorzitter van het organisatieteam 033fotostad in het Rietveldpaviljoen. Onder leiding van 033fotostad is het Rietveldpaviljoen in ieder geval tot en met 2024 hét centrum voor fotografie-exposities en beeldcultuur. 033fotostad organiseert het hele jaar door afwisselende foto-exposities en laat deze hand-in-hand gaan met initiatieven van beeldend kunstenaars, schrijvers, theatermakers en muzikanten.

Deelname
Mee doen aan het dubbelinterview met live chat is mogelijk door een ticket te bestellen via de website 033fotostad.com/evenementen. Een ticket kost € 7,50. Pak die kans om jouw vragen te stellen aan Tom Meerman, Ilvy Njiokiktjien en Hans van Helden.


Klik op de foto om deze te downloaden
© Ilvy Njiokiktjien
3309x2206 px - 300dpi - 5,1 MB

Klik op de foto om deze te downloaden
© Rob Acket
828x991 px - 72dpi - 388 kB

Klik op de foto om deze te downloaden
© Tom Meerman - Van Duuren Media
1853x2243 px - 144dpi - 2,2 MB